П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Символ гармонії та єдності”: найвідоміший світлині Землі виповнюється півстоліття

Важливо

7 грудня найвідоміший світлині Землі – Blue Marble – виповнюється 50 років. Екіпаж космічного корабля NASA “Аполлон-17”, останньої пілотованої місії на Місяць, зробив фотографію Землі та назавжди змінив уявлення про планету, на якій вони живуть.

Про це розповідає Conversation. 

Найбільш тиражований в історії знімок був зроблений 7 грудня 1972 року астронавтами місії “Аполлон-17”. Тоді вперше вдалося зафіксувати Землю повністю. Попередні місії Apollo робили фотографії Землі в частковій тіні Місяця. Для такої фотографії потрібно ретельно розрахувати освітлення, а це непросто зробити під час руху орбітою на високих швидкостях, зауважив астронавт Скотт Келлі. Сонце повинно бути просто позаду вас, щоб повністю освітити Землю, й астронавтам вдалося впіймати такий момент.

Earthrise зняв Землю в частковій тіні. NASA, CC BY-NC-SA

Зроблена плівковою камерою Hasselblad, це була перша фотографія всієї круглої Землі. До цього моменту наше уявлення про себе було роз’єднаним і фрагментованим: не було можливості візуалізувати планету в її повноті.

На фото вмістився Африканський континент, видно Аравійський півострів і Мадагаскар, крижану шапку Антарктиди, Індійський та Атлантичний океани.

Екіпаж “Аполлона-17” був на шляху до Місяця, коли фотографію вдалось зробити на відстані 29 тис. кілометрів від Землі. 

Зараз складно уявити, як фотографія Blue marble (дослівно — блакитна кулька) змінила уявлення людей про Землю. Раніше планету завжди подавали стиснутою штучними лініями паралелей та меридіанів, а політична карта одразу нагадувала про боротьбу наддержав. Зроблена в ширшому культурному та політичному контексті “космічної гонки” між Сполученими Штатами та Радянським Союзом, фотографія показала несподівано нейтральний погляд на Землю без кордонів. Самотня блакитна куля посеред лякаючого космосу.

Світлина швидко стала символом гармонії та єдності. Замість того, щоб запропонувати доказ вищості Америки, фотографія створила відчуття глобального взаємозв’язку. З епохи Просвітництва картографи підкреслювали перевагу людини над Землею. Працюючи проти цієї ієрархії, Blue Marble викликала почуття смирення. Земля виявилася надзвичайно тендітною і потребувала захисту. У своїй книзі “Сходження Землі” Роберт Пул писав: “Хоча тоді ніхто не знайшов слів, щоб сказати це, Blue Marble був фотографічним маніфестом глобальної справедливості”.

Blue Marble 2002 року демонструє Австралію. NASA. Фото – Robert Simmon and Reto Stöckli, CC BY-NC-SA

Як повідомляло раніше BitukMedia, якби Земля була екзопланетою, чи могли б спостерігачі з далекого космосу сказати, що на ній є життя? Про це у своєму новому дослідженні запитують швейцарські вчені. Вони взялись вивчати Землю тими самими методами, якими зараз наука вивчає далекі небесні тіла. Новий погляд на нашу планету допоможе колись знайти у Всесвіті позаземне життя.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі