П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“На стільки досконало, що не схоже на ручну роботу” – відкрилася виставка Стефанії Кульчицької

Важливо

У музеї під відкритим небом Пирогово під Києвом відкрилася виставка дизайнерського етнічного одягу від Стефанії Кульчицької. Майстриня стала відомою завдяки надзвичайно тонкій роботі у пошиві та вишивці за народними мотивами. Виставку під назвою “Досвід переосмислення” присвятили 110-річчю мисткині.

Репортаж зробило Укрінформ.

Кульчицька творила у Львові, коли радянська влада придушувала прояви української культури та традицій, каже та кураторки виставки Оксани Гордієць. Тому виготовлення одягу в етнічному стилі було своєрідним протестом. Виробам 50 і більше років.

Представлені вироби — елітарний верхній одяг та комплекти, а також вишиті серветки, подушки і рушники. 

“Це був дорогий одяг. Замовляла здебільшого українська інтелігенція, дружини різних послів. Дуже важливо співставити отой рівень досконалості, якого майстриня досягла. Вона підбирала нитки, тканини, майстерно підходила до створення образу. Наскільки досконала її ручна робота, що ми сьогодні навіть кажемо – “Ні, це не може бути пошите руками!”, – каже кураторка виставка.

“Взагалі зараз Україна в тренді. Україна є трендоутворюючим центром у Європі. І навіть у моді спостерігається, що ми маємо той корінь, на який зараз усі дивляться — всі світові бренди, відомі дизайнери. Вони надихаються Україною. А традиції живуть тоді, коли вони розвиваються”, – прокоментувала зразк робіт присутня на виставці українська дизайнерка, засновниця бренду POLONETS Оксана Полонець

В Національному музеї народної архітектури та побуту у Пирогові зберігається найбільша колекція зразків виробів Кульчицької – 75 комплектів та окремих виробів. Виставка триватиме до 20 грудня.

Як повідомляло BitukMedia, yкраїнська письменниця та публічна інтелектуалка Оксана Забужко отримала у Польщі Премію міста Краків ім. Станіслава Вінценза. Її вручаються за видатні заслуги в популяризації культури Центрально-Східної Європи.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі