Четвер, 9 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Через воєнний стан можуть скасувати ЗНО – Міносвіти

Важливо

Міносвіти розглядає можливість скасування ЗНО у 2023 році через воєнний стан. Замість нього можуть запровадити національний мультипредметний тест (НМТ). Завдання до нього складуть відповідно до програми та вимог ЗНО.

Про це повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у Telegram.

Неможливість провести ЗНО Шкарлет пояснив безпековою та логістичними проблемами, а також неможливістю проведення ЗНО закордоном.

Тож до Верховної Ради внесуть такі пропозиції на наступний рік. НМТ складатиметься із обов’язкового блоку та блоку на вибір. До першого буде входити українська мова, математика, історія України та іноземна мова. До другого – фізика, хімія чи біологія. Результатом другого блоку можна буде замінити оцінку із історії України чи іноземної мови при вступі до вишу.

Час на виконання планують розподілити так – 90 хв на завдання з української мови та математики, коротка перерва, 90 хвилин на тест із історії України та іноземної мови. На другий блок виділять 75 хв.

Після схвалення ВРУ, реєстрація для участі у НМТ розпочнеться у квітні наступного року. А саме тестування відбудеться у червні-липні.

У березні 2022 року Верховна Рада скасувала ЗНО та ДПА. Вступ до вишів відбувався за результатами НМТ. Він складався з 60 завдань із трьох предметів: української мови, математики та історії України. Відбувалося тестування у онлайн форматі. Результат учасникам повідомляли одразу.

В ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia  очільниця Міністерства освіти та науки України у 2016-2019 рр. Лілія Гриневич заявила, що зараз закордоном перебувають 450 тис. українських дітей. Чим довше триває війна, тим щільніше вони інтегруються у системи освіти різних країн. Аби українські школярі повернулися додому, треба розробити заохочувальні механізми.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі