Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ветеран 80 років носив із собою фото дівчинки, яку побачив на війні. Тепер вони зустрілися

Важливо

98-річний британсткий ветеран із Уельсу Рег Пай зустрівся із француженкою на ім’я Югетт. Вони вперше побачилися перед початком операції союзників “Оверлорд” у Нормандії у 1944 році. Валієць поділився хлібом з джемом, а дівчинка лишила йому фото. Пай зберігав його у своєму гаманці 78 років.

Зворушливу історію розповідає ВВС.

Перша зустріч Пая та Югетти тривала всього кілька секунд. Йому було 20, а їй – 14.

Пай тоді висадився на плацдармі “Сорд” з 224-ю польовою ротою Королівських інженерів. Ветеран пригадує, що побачив Югетт біля невідомого села, яке невдовзі опинилося у районі так званої Фалезької операції. Це була одна із найбільш вирішальних битв операції “Оверлорд”, яка закінчилася оточенням і розгромом військ Вермахта.

Пай був водієм військової вантажівки. Він пригадує, що якось вони влаштували перекус із іншим військовим, водієм фургона – мали трішки хліба, джему, маргарин і банку сардин.

“Я підняв очі і побачив, що переді мною стоїть дівчина. Я не бачив, як вона йде. На ній була потерта біла сукня. Вона не хотіла сардин. Вона дивилася на мене, і я подумав, на що ж вона дивиться. Я подивився вниз, і зрозумів, що дивиться вона на хліб. Тож я запропонував їй хліб із джемом”, – пригадує Пай. Він не пам’ятає, як дівчинка взяла його, але за мить вона уже бігла сільською вулицею із тим шматочком і заховалася у церкві.

Reg Pye
Фото: Рег Пай

Наступного ранку у фургоні у своєму солдатськоу казанку Пай знайшов трохи молока і поруч – фотокартку, на якій був підпис – Югетт і її адреса. На знімку була дівчинка на фоні французького пресвітерію. Але Пай каже, що для нього це було значно більше, ніж просто фото.

“У ті похмурі часи ця коротка взаємодія із іншою людиною лишила величезний слід у моєму житті”, – каже Пай.

Зі своєю дружиною Мейрвен він прожив 72 роки – вона померла у 2015-му. Пай намагався знайти Югетт з допомогою свого сина, але безуспішно. Зрештою, у пошуках допоміг ветеранський благодійний фонд “Таксі”.

На зустріч із Югетт Пай приніс бутерброд із варенням і банку сардин. Жінка знову відмовилася від рибних консерв – із посмішкою. Також Пай показав фото, і розповів, що зберігає його уже 78 років. Югетт зараз одружена і має трьох дітей.

Reg Pye
Reg and Huguette
Фото: ВВС

Ветеран та француженка зустрілися в оточенні членів родини за шампанським, діти допомагали перекласти їхню розмову.

“Вона досі жива! Я собі думав, що вона померла, бо замолоду їм було важко”, – дивувався Пай.

Наостанок вони поцілувалися в щоку. Югетт засміялася і сказала, що їм тепер доведеться одружитися. Вона пообіцяла, що позбудеться свого нинішнього бойфренда, видворить його до притулку для літніх. Пай погодився.

Як повідомляло BitukMedia, шкільні друзі 59-річний Стів і 55-річна Десанде із Іллінойса, США, одружилися після того, як не бачилися 40 років. Кажуть, розлука пішла на користь.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі