Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Погладь мене – як фітнес-трекер допомагає приборкати потяг до алкоголю?

Важливо

Незвичайний метод фізіотерапії алкогольної залежності розробили вчені з Університету Аалто у Фінляндії. Він виглядає як пристрій, схожий на фітнес-трекер, непомітний при носінні. Коли в користувача виникає бажання випити, він імітує погладжування. Стверджують, що це дійсно допомагає контролювати потяг до оковитої.

Про це пише MedicalXpress.

За словами вчених, у поєднанні з психотерапією та фармацевтичними методами пристрій під назвою hentoTouch демонструє гарні результати. Пристрій схожий на фітнес-трекер можна носити під одягом. 

Його основна функція — подавати сигнали, які мозок зчитує як ніжні погладжування, і відповідає на них виробленням гормонів задоволення – дофаміну та окситоцину. На думку авторів hentoTouch, приємні дотики знімають стрес. У свою чергу бажання позбутись стресу є головною причиною появи алкоголізму.

“Ідея полягає не в тому, щоб замінити близькість з іншими людьми, а в тому, щоб її доповнити шляхом механічної активації певних нервових шляхів”, – пояснює медичний співробітник проекту Джуліана Харкі.

За даними ВООЗ, щороку від наслідків прийому алкоголю у світі помирає близько 3 млн людей. Близько чверті людей з алкогольною залежністю не отримують лікування. Не новими є мобільні програми для самоконтролю прийому алкоголю, а також поведінкова терапія. Менеджер команди вчених, які розробили hentoTouch, Юкка Планман, каже, що пристрій стане першим технологічним медичним рішенням для самостійного контролю за прийомом алкоголю.

Дослідники мають намір зробити пристрій доступним в аптеках без рецепта. Так він зможе стати правильним вибором для людей, які вирішили позбутись алкогольної залежності самостійно. Крім того, зараз дослідники тестують можливості hentoTouch у боротьбі з ігроманією та стресом. Розробники вже подали заявку на патент свого винаходу.

Як повідомляло раніше BitukMedia, австралійські вчені знайшли найефективніший спосіб переконати людей вживати менше алкоголю. Це соціальна реклама про зв’язок раку та вживання спиртних напоїв. Якщо при цьому підраховувати все випите, це і справді працює, – переконані науковці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі