Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайшли унікальну гробницю із муміями 15 соколів

Важливо

Науковці із іспанського Університету Барселони, польського Центру середземноморської археології та американського Університету Делавера нещодавно виявили гробницю із муміями 15 соколів. Історики назвали її “Святилищем Сокола”. Знаходиться воно у стародавньому єгипетському морському порту Береніке на західному березі Червоного моря.

Про це повідомляє Al-Monitor.

Дослідницька група знайшла під час розкопок у порту Береніке гробницю, яку датують пізнім римським періодо — 4-6 ст. н.е — періоду. На той час місто було частково окуповане та контрольоване племенем блеміїв, припускають.

Блемії були відомі у античності і середньовіччі як “безголові люди” – писали, що їх очі знаходяться на плечах або на грудях. Насправді, це ж було потужне кочове плем’я родом із сучасної Нубії, яке контролювало Нижній Єгипет до 6 ст. н.е.

Багато соколів зі знайдених у святилищі, були обезголовлені перед муміфікацією. Окрім мумій там знайшли списи, статуї у формі куба та стелу з написами, пов’язаними із культом сокола.

стела з єгипетського храму

Гробниці соколів уже знаходили у долині Нілу. Але це вперше соколи були поховані у храмі і поруч із ними лежали яйця. Також це перше групове поховання соколів, знайдене у Єгипті.

“Сокіл мав велике значення для стародавніх єгиптян, оскільки представляв бога Гора, який доповнює єгипетську “святу трійцю” разом із Ісідою та Осірісом. Стародавні єгиптяни муміфікували тварин і ховали їх як частину своїх обітниць своїм богам. Це було звичайне явище, яке проводили жерці”, – каже Хусейн Абдель Басір, директор Музею старожитностей Олександрійської бібліотеки.

Науковці дивуються також тому, що птахів обезголовили – зазвичай птахів та інших тварин хоронять повністю. Одна із версій – кочівники блеміїї намагалися адаптувати єгипетські ритуали і зробили це по-своєму. Взагалі, для блеміїв характерне абсолютне неймовірне поєднання єгипетського, римського, грецького та усіх інших культур, із якими вони воювали чи сусідствували. Це проявлялося, наприклад, у будівлях.

Типова мумія сокола у Єгипті

“Нинішнє відкриття підтверджує, що соколам продовжували поклонятися в давньоєгипетські часи протягом Птолемеїв, потім у Римі, а потім у часи блемміїв”, – каже єгиптолог Бассам ель-Шамаа.

Як повідомляло BitukMedia, шведські морські археологи знайшли рештки галеону Applet. Він схожий на шведський королівський флагман Vasa, добре відомий історикам.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі