Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Почуття ритму об’єднує людину і … тюленя

Важливо

Молоді тюлені без будь-якого попереднього тренування чи винагород здатні відрізняти різні ритми. Таке дивовижне відкриття зробили  вчені з Нідерландів. Почуття ритму є тільки в людини і цих ссавців. Навіть найближчі родичі людини, примати, не мають такої здібності.

Про це розповідає Eurekalert.

З тюленями працювала команда науковців з Інституту психолінгвістики Товариства Макса Планка. Їм допомагали фахівці місцевого Центру з виходжування тюленів.

Тюлені відомі тим, що вони дуже музичні. Ці тварини видають безліч вокальних “фраз” (вокалізацій) і мають здатність вчитися новим “пісням”. Дослідники вирішили перевірити, чи мають ссавці ритмічні здібності. Для цього були створені тюленячі вокалізації, що розрізнялись за ритмом. Їх програвали двадцяти молодим тюленям, які перебували в реабілітаційному центрі, перш ніж їх випустили в море.

Вчені стежили, як часто тварини повертають голову, щоб поглянути на джерело звуку десь там за їхньою спиною. Як показали експерименти з людськими немовлятами, така поведінка демонструє, наскільки тюлень (або дитина) зацікавлена ​​тим, що вона чує.

Виявилося, що однорічні тюлені, без будь-якого попереднього тренування та  без винагороди, здатні впевнено розрізняти регулярні (як звук метронома) та нерегулярні (аритмічні) звукові послідовності. А також вокалізації з короткими та довгими нотами, зі швидким та повільним темпом.

Вчені припускають, що, як і в людини, почуття ритму у тюленів пов’язане з їхньою вродженою музичністю. Ритм, музичність та мовлення тісно пов’язані між собою. Тюлені, як і співочі птахи, від природи здатні навчатись новим мелодіям. А більше ні в кого з ссавців або інших живих істот такої особливості поки не виявлено.

Як пояснила один з авторів дослідження Лаура Верга, навіть нашим найближчим родичам, нелюдоподібним приматам, потрібне тривале навчання для того, щоб вони почали реагувати на ритм. І навіть після тренінгу їхні ритмічні здібності залишають бажати кращого.

Як повідомляло раніше BitukMedia, до українських полярників на станцію “Академік Вернадський” завітала самиця південного морського слона.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі