Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені назвали найкращий вік, щоб кинути палити

Важливо

“Паління вбиває” – інформує курця кожна пачка цигарок. Якщо ви хочете зберегти здоров’я і знизити ризики, то вам варто кинути згубну звичку до 35 років. Така цифра озвучена американськими вченими.

Про це розповідає Live Science. 

В ході дослідження вчені використали дані Національного опитувальника про стан здоров’я громадян, анкети моніторингу здоров’я населення США та бази даних про смертність.

Аналіз включав дані опитування понад 550 тис. дорослих, які заповнили анкети в період з січня 1997 року до грудня 2018 року. Цим людям на момент набору було від 25 до 84 років –  активні курці, колишні курці та ті, хто ніколи не палив.

Майже 75 тис. учасників дослідження померли до кінця 2019 року.  Проаналізувавши всі дані, вчені дійшли висновку – рівень смертності від усіх причин серед курців значно вищий. А також більш високі показники смертності від раку, хвороб серця та легень. Це якщо порівнювати з тими, хто ніколи не курив. 

Вчені також зауважили, що люди, які кинули палити до 35 років, мають такий самий рівень смертності, як і ті, хто ніколи не курив. 

Ті, хто кинув палити у пізнішому віці, також поправили своє здоров’я, але їхня смертність перевищувала показники тих, хто кинув палити до 35.

Рівень смертності людей віком від 35 до 44 років, які кинули згубну звичку, на 21% вищий за тих, хто зовсім ніколи не курив. А у тих, хто кинув курити у віці від 45 до 54 років, смертність від будь-яких причин була вищою вже на 47%.

Це вже третє велике дослідження, яке вказує, що 35 років – оптимальний вік для відмови від куріння, особливо для тих, хто почав курити ще в молодості.

Як повідомляло раніше BitukMedia, помірне споживання кави продовжує життя та зменшує ризик хвороб серця. Такий висновок зробили фахівці Науково-дослідного інституту серця та діабету Бейкера (Австралія). В їхньому розпорядженні були 450 тисяч людей і три види кави – мелена, розчинна і навіть кава без кофеїну.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі