Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кульки шампанського – астронавти мають ігристе, щоб пити у невагомості (ВІДЕО)

Важливо

Французька виноробня GH Mumm вирішила додати до життя астронавтів трохи свята. П’ять років інтенсивної роботи не пройшли даремно — компанія демонструє перше космічне шампанське. Тішитись ігристим у невагомості зможуть члени майбутніх пілотованих місій Axiom Space.

Про це розповідає Daily Mail.

Mumm Cordon Rouge Stellar – шампанське у футуристичній пляшці з авіаційного алюмінію. Корок утримує спеціальний клапан з нержавіючої сталі. При натисканні він випускає … кульку шампанського, яку астронавти можуть ковтати і при цьому ширяти у невагомості.

“У космосі важливо підтримувати зв’язок із Землею та її культурою. Як символ мистецтва життя, що пройшло крізь час, шампанське володіє універсальною привабливістю”, – пояснив астронавт Французького Європейського космічного агентства (ESA) Жан-Франсуа Клервуа.

Mumm Cordon Rouge Stellar – це перше шампанське, розроблене спеціально для космічних подорожей, щоб піднімати тости далеко від Землі. Ігристе, що повністю відповідає космічним вимогам, сертифіковано Французьким національним центром космічних досліджень.

Але як його пити? Півскляна пляшка має довге увінчане пробкою горлечко і спеціально розроблений пристрій з нержавіючої сталі для відкриття та закриття. При натисканні на клапан пальцем механізм відкривається, щоб випустити кульку шампанського.

Рідина зберігається у верхній частині пляшки та з’являється у вигляді пінки, коли крізь неї пропускається природний газ. Потім астронавти можуть буквально зачерпнути вино з повітря за допомогою крихітного келишка з довгою ніжкою, дуже схожого на підставку для яєць.

Щоб вино не текло по кабіні, механізм розблокування зафіксовано кільцем з нержавіючої сталі. Така конструкція означає, що рідина контактує лише зі склом і нержавійкою. Це забезпечує її збереження. Високотехнологічна пляшка, у свою чергу, покрита захисною оболонкою з авіаційного алюмінію.

Це дійсно працює: виноробня тестувала шампанське під час параболічного польоту на Airbus. Про це є відео.

Як заявляють представники виноробні, у “космічному” шампанському присутні нотки стиглих жовтих фруктів, виноградного персика, сухофруктів, лісового горіха та праліне.

“Цей проект, звичайно, дуже стимулює через його високотехнологічний характер і його 100-відсоткову французьку автентику – від дизайну до виробництва”, – зауважив дизайнер Октав де Голль.

Дизайнер Октав де Голль та його космічна пляшка.

А от ціну на Mumm Cordon Rouge Stellar вам не назвуть. У компанії кажуть, що ігристе “буде частиною більш широкого досвіду”, який поки що не визначено.

Перший зразок “космічного шампанського” був виготовлений 2018 року. Він мав назву Mumm Grand Cordon Stellar. Його розробляли для втіхи “космічних туристів” приватних місій, таких як Virgin Galactic та Blue Origin Джеффа Безоса.

Тепер шампанське від Mumm приєднається до майбутніх пілотованих місій Axiom Space на низьку навколоземну орбіту. Наступна з таких запланована на 2023 рік – до  МКС.

Як повідомляло раніше BitukMedia, Таїланд запропонував годувати астронавтів NASA їстівними саго-хробаками. Йдеться про найдовші місії – тривалістю до трьох років без поповнення запасів із Землі. Тайська команда вважає таку екзотичну їжу ідеальною

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі