Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Робот-гепард відбиває м’яч ефективніше за голкіпера (ВІДЕО)

Важливо

Інженери з Каліфорнійського університету в Берклі навчили чотирилапого робота-гепарда абсолютно новим для нього трюкам. Механізму довелось навчитись відстежувати м’яч, стрибати у потрібний бік, маневрувати та хапати його. І все це за секунди. Так міні-гепард перетворився на футбольного воротаря.

Про це розповідає Hackster.

Експерименти показали: результати міні-гепарда вищі, ніж у професійних голкіперів. Хоча й ворота поки що менші.

Щоб стати футболістом, робот-гепард опанував кілька складних навичок: фіксування траєкторії польоту м’яча; ухиляння для перехоплення поряд та близько до землі; “пірнання” (падіння, щоб спіймати м’яч у нижньому кутку воріт); стрибки, щоб закрити верхню частину воріт; безпечне приземлення на ноги.

Автори провели кілька випробувань, доручивши роботу захищати ворота завширшки 1,5 метра та заввишки 0,9 метра. М’яч кидали з відстані близько 4 метрів з довільною швидкістю. Роботі-гепард продемонстрував вражаючу продуктивність та спритність: зумів зупинити 87,5% усіх ударів по воротах.

Творці технології відзначили, що цей результат кращий, ніж у професійних гравців, які відбивають у середньому 69% м’ячів. Хоча тут є свої нюанси. У “людському” футболі розмір воріт більший, а сила удару набагато перевершує ту, з якою м’яч отримував Mini Cheetah. Однак потрібно враховувати, що і сам чотирилапий робот важить лише 9 кг.

Навчання робота футболу покликане допомогти у вирішенні більш фундаментальних питань. В перспективі напрацювання навчання роботів одразу кільком маніпуляціям та вибору між ними можна буде застосовувати у соціально значимих галузях.

Як повідомляло раніше BitukMedia, двуногий дроїд Кессі – розробка Орегонського університету – потрапив до Книги рекордів Гіннеса зі своїм результатом у спринті на 100 метрів серед роботів. Його результат – 24,73 сек. Спортсмени-спринтери бігають швидше, але серед роботів у Кессі конкурентів нема.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі