П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Європа скоротила споживання російського газу в п’ять разів, ціни падають

Важливо

Споживання російського разу у ЄС скоротилося в п’ять разів. Якщо раніше цей показник становив 40% від загального обсягу, то зараз – 8%. Також ціни опустилися до червневого рівня.

Про це заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

“Споживання російського газу в Європі швидко падає в бік нуля. Вже за підсумками останнього місяця воно впало з більш ніж 40% в європейському вимірі, до менш ніж 10%, близько 8%. І продовжує знижуватися”, – сказав Харченко.

Разом з тим, біржові ціни на газ взагалі опустилися на 6,3%. Вони досягли позначки $1,4 тис. за тисячу кубометрів. Така ціна останній раз була у червні цього року.

Європа зараз розробляє комплекс заходів, аби уникнути стрибків цін на газ і встановити на них певні обмеження. Зараз ЄС веде переговори із росією щодо встановлення обмежен і на ціни на нафту. У Франції, наприклад, пропонують встановити “стелю” у $60 за барель. На думку Харченка, регуляторні заходи щодо нафти будуть болючими для росії.

Наприкінці серпня рф заявила про повну зупинку транзиту газу через “Північний потік-1”. Це призвело до того, що ціна підскочила до $2,9 тис. за тис. кубометрів, хоча потім стабілізувалася.

Як повідомляло BitukMedia, 27 вересня шведські сейсмологи помітили вибухи в районі російських газопроводів “Північний потік – 1 та 2”. Вони відбувалися протягом останніх 36 годин. Потім у “Північному потоку-1” утворилася пробоїна. Пізніше військові показали, що витік є у двох газопроводах.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі