Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ще раз гімн, будь ласка! – чоловік грав на саксофоні під час операції на мозку

Важливо

Італійські лікарі поділилися подробицями нещодавньої делікатної операції на мозку. Пацієнт, музикант за фахом, під час хірургічного втручання не спав, а грав на саксофоні.

Про це повідомляє UPI.

Це була операція з видалення пухлини мозку. Вона тривала дев’ять годин. На операційному столі – 35-річний чоловік з ініціалами Г.З. 

Згідно з прес-релізом шпиталю Paideia в Римі, пацієнт переніс операцію в свідомості. Так хірурги могли гарантувати, що неврологічні функції чоловіка не будуть порушені. Той факт, що пацієнт шульга, ще більше ускладнювало і без того складну операцію.

Міжнародну команду хірургів з 10 людей очолював доктор Крістіан Бронья. Він вказує, що кожен мозок і кожна людина унікальні.

Фото – Paideia

“Хірургія в стані неспання дає змогу з надзвичайною точністю фіксувати під час операції нейронні мережі, які лежать в основі різних функцій мозку. Таких  як гра, розмова, рух, запам’ятовування, підрахунок”, – пояснив  Бронья.

За його словами, мета хірургічного втручання в стані неспання не просто видалити пухлину головного мозку, розташовану в певних ділянках мозку, а й зберегти при цьому якість життя пацієнта.

Доктор Крістіан Бронья сказав в інтерв’ю, що чоловіку було дуже важливо зберегти його музичні здібності. Гра пацієнта на саксофоні виявилася корисною і для бригади медиків, оскільки дозволила побачити різні функції мозку під час операції.

Під час процедури музикант кілька разів зіграв титульну пісню з фільму 1970 року “Історія кохання” та національний гімн Італії.

Зрештою медики була раді повідомити, що операція пройшла успішно і пацієнт був виписаний з лікарні за п’ять днів.

Цікаво, що це не перший пацієнт, який грав на музичному інструменті під час операції на мозку. У 2018-му музикант з Південної Африки грав на гітарі, а у 2015-му в Іспанії – чоловік також грав на саксофоні. Тоді операція з видалення пухлини в головному мозку тривала 12 годин, і протягом усього цього часу 27-річний музикант Карлос Агілера, який грає в оркестрі, виконував джазові композиції для 16 лікарів. Відомо також, що у Нідерландах у 2014-му оперний співак під час хірургічного втручання співав. Це був словенський концертний і хоровий вокаліст Амброж Баєц-Лапайне. Пізніше відеозапис операції він виклав на YouTube.

Як повідомляло раніше BitukMedia, лікарі Університету Дюка (США) провели унікальну операцію на серці новонародженого хлопчика. Йому частково трансплантували живі донорські тканини серця. Раніше подібні пересадки проводили тільки з використанням мертвих матеріалів. Рости разом з організмом вони не могли.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі