П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

ПАРЄ визнала росію державою із терористичним режимом. Що це означає і що змінить?

Важливо

Євген Магда
Директор Інституту світової політики

Сьогодні Парламентська асамблея Ради Європи стала першою міжнародною організацією, яка визнала росію державою із терористичним режимом. У цій резолюції є те, що називається “єдність і боротьба” протилежностей. З одного боку, ця резолюція нічого не змінить в політичному устрої росії. А з іншого боку ПАРЄ продемонструвала себе свідомою організацією у плані реагування на ту сваволю, яку росія здійснює з 2014 року у “старому світі”. До речі, у 2014 році ПАРЄ першою засудила спробу окупації Криму, і про це теж варто пам’ятати.

Сьогоднішня резолюція – це форма політичного вироку володимиру путіну і його оточенню, яких напряму назвали терористами. Але це не матиме якогось безпосереднього впливу на подальший розвиток міжнародних відносин. Негідника назвали негідником. За великим рахунком, більше нічого не буде. Ті країни, які планували розвивати стосунки із росією, продовжать це робити. Наприклад, сьогодні лідери двоїх країн-членів ПАРЄ – Туреччини та Азербайджану – зустрічалися і вели переговори із путіним.

Однак, я б не применшував значення сьогоднішньої резолюції. Тому що вона свідчить про наявність певних моральних цінностей у Європі. Це важливо і для нас, якщо ми говоримо про європейську і євроатлантичну інтеграцію як наші політичні цілі.

Визнання росії держава із терористичним режимом – це політична позиція. Подальші дії лишаються на розсуд держав-членів ПАРЄ. Але і вчорашня резолюція Генасамблеї ООН, яка не визнала псевдореферендуми на окупованих росією територіях, теж не матиме стовідсоткових наслідків. Але коли такі речі ідуть одна за одною, це свідчить, що авторитет росії у світі падає.

Якщо ми візьмемо три концепції – “держава-терорист”, “держава-спонсор тероризму” і “держава із терористичним режимом”, то звісно найбільш жорстким є перше поняття. Це означає, що держава діє терористичними методами, як Ісламська Держава ІДІЛ. Але це знову ж таки – лише політична декларація. Росію назвали “державою-терористом” лише декілька невеликих європейських країн – наших сусідів в основному. І вони не можуть масштабно впливати на світову торгівлю.

Щодо Сполучених Штатів, то вони рішення щодо росії як “держави-спонсору тероризму” у найближчій перспективі не ухвалять. Тому що Вашингтон веде переговори про звільнення власних громадян із російських тюрем – баскетболістки Брітні Грайнер і бізнесмена Пола Уілана. І це для них важливіше, ніж інші питання. Статус “спонсор тероризму” має Північна Корея. Але ви самі розумієте різницю між таким тавром на КНДР і на росії.

Серйозні економічні наслідки для росії можуть бути, якщо європейські країни з 1 грудня відмовляться купувати російську нафту морем. Зараз вони стараються купити її якомога більше, і росія може відчути навіть ситуативне економічне зростання. Але санкції працюють. Найближчим часом мають прийняти дев’ятий пакет – попри всі вибрики угорців. Але яким він буде – це питання відкрите.

Особисто я вважаю, що треба застосувати персональні санкції проти членів родини путіна. Щодо нього самого, то особливо болісним стане, якщо його не запросять на саміт G20. Тобто це має бути не та ситуація, що він сам відмовиться, а що йому не дадуть можливості приїхати.

Ну і звичайно, потрібно створити міжнародний трибунал для розслідування злочинів росії під час російсько-української війни. Але це буде можливо, коли низка світових гравців побачить, що росія, напевно, програє.

Джерело фото – https://www.instagram.com/libkos/

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі