Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не гавкай на собаку – новий TikTok-челендж може обернутись трагедією (відео)

Важливо

Ветеринари з британської благодійної організації “Народний диспансер для хворих тварин” прокоментували ролики, в яких власники гавкають на своїх собак. Експерти говорять про знущання, що можуть мати довгострокові наслідки. Через стрес домашній улюбленець може стати агресивним і небезпечним для оточуючих.

Про це розповідає Daily Mail.

Йдеться про ролики в TikTok, що позначаються хештегом #barkatyourdog (гавкай на свого собаку). Такі відео зібрали вже близько 160 млн переглядів. 

Як реагує тварина на гавкіт свого господаря? Якісь собаки дивляться здивовано та  виглядають шокованими. Інші починають гарчати: так вони просять людину  відступити. За словами кінологів, собака не чекає такої поведінки від людини, якій довіряє і з якою досі почувалась у безпеці. Тому це лякає її, засмучує і спантеличує.

Від того, що комусь таке відео здається кумедним і веселим, собака тільки страждає. Господар провокує почуття недовіри і цим щонайменше порушує зв’язок між собою та улюбленцем. 

TikTok-челендж передбачає тісний контакт з псом — практично очі в очі. Тварина сприймає таку ситуацію як напад і очікувано може дати відсіч. А у майбутньому травмований собака може, скажімо, напасти на дитину, якщо та наблизить до нього своє обличчя.

“Це вторгнення в простір ваших собак, а прямий зоровий контакт при цьому змушує їх відчувати загрозу. Така небезпечна комбінація може викликати серйозну реакцію вихованця”, – застерегла працівниця  “Народного диспансеру для хворих тварин” Шона Спунер.

А тим власникам терплячих тварин, кому здається ніби подібні жарти їм байдужі, радять проаналізувати їхню мову тіла. Всі учасники челенджу демонструють ознаки стресу: собаки облизуються, затикають вуха, напружують тіло, вирячують очі і навіть позіхають. Так тварини намагаються сказати, що їм некомфортно.

Якщо господарі не розуміють, тварина може гарчати, клацати зубами і навіть вкусити. Все це природна реакція собаки, в основі якої нерозуміння, страх і бажання захиститись, – пояснюють ветеринари.

Як повідомляло раніше BitukMedia, дослідники з Базельського університету у Швейцарії зрозуміли, чому людям так приємно пестити собак. Вони вказують на терапевтичний характер такої дії. Дотик до собаки збільшує рівень активності префронтальної кори головного мозку.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі