Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Череп віком мільйон років заповнює прогалину в еволюції людини

Важливо

Китайські археологи знайшли майже цілий людський череп. Його вік  – один мільйон років. Ця знахідка, кажуть науковці, проливає  світло на походження Homo erectus у Східній Азії. Прадавні люди цієї місцевості були вправними майстрами і полювальниками. 

Про це повідомляє South China Morning Post.

Археологи виявили новий череп у повіті Юнь центральної провінції Хубей. На тому ж місці тридцять років тому знайшли два інших черепи. Попередньо вік нової знахідки оцінюють в мільйон років. Але буде ще додаткова перевірка й уточнення.

Йдеться про унікальну знахідку. Людських скам’янілостей віком близько мільйона років дуже мало. А цей череп ще й майже неушкоджений. Чого не можна сказати про попередні черепи, які під час процесу переходу похованих решток у викопний стан, були істотно спотворені. Поки розкопали лише частина черепу. Робота триває. Очікується, що викопування вдасться завершити в листопаді.

Ця відкриття може уточнити інформацію про людське обличчя, анатомічні особливості та череп того часу. А ще проллє світло на об’єм мозку, етапи еволюції та характеристики регіонального населення. Принаймні археологи на це сподіваються.

Дослідники зазначають, що скам’янілість є важливою основою для вивчення Homo erectus у Східній Азії. Поряд з черепом археологи виявили велику кількість скам’янілостей тварин і кам’яних знарядь, які могли використовуватися для полювання та різання деяких з цих тварин. 

У тому ж шарі, де знайдено череп, знаходяться скам’янілості ссавців. Це коні, носороги, слони та олені. Проте є й м’ясоїдні тварини –  тигри і леопарди. Знахідки свідчать про те, що стародавні люди в повіті Юнь були вмілими майстрами інструментів і мисливцями, – пояснюють археологи.

Як повідомляло раніше BitukMedia, археологи Грузії повідомили про сенсаційне відкриття у селі Орозмані. У шарах землі віком 1,8 мільйона років виявлено зуб прадавньої людини. Це ще одна знахідка, яка змінює уявлення про історію людства і погляд на еволюцію.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі