Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Освіта готує до майбутнього. А майбутнє України – це мілітарна країна, фронтир”, – Лілія Гриневич

Важливо

Кожен українець має володіти навичками захищати свою країну. Навчити цьому має школа. Тому вже можна говорити, що час для оновлення змісту освіти прийшов.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia заявила очільниця Міністерства освіти та науки України (2016-2019 рр.) Лілія Гриневич.

“Україна дуже змінилась. Всі ці страшні події і горнило війни змінили Україну, а система освіти готує до України майбутнього. А Україна майбутнього – це мілітарна країна, фронтир, і це треба розуміти”, – підкреслює Лілія Гриневич.

За її словами, кожен українець має бути завжди готовий захищати свою країну. А отже, такі вміння потрібно включити в зміст шкільної освіти. “Це має бути усвідомлено дітьми, і дітей потрібно вчити всім тим навичкам – і хлопчиків, і дівчат. Кожен громадянин має мати навички захищати свою країну” – каже ексміністерка. Навички громадянської оборони, на її переконання, потрібно надати вже в шкільній освіті. 

“Наша країна стала суб’єктом міжнародної політики, вона диктує порядок денний, більше того, сьогодні в Європі її розглядають як реального носія, який виборює демократичні європейські цінності. І це величезна відповідальність. І це теж повинно змінити погляд на географію України, на право в Україні тощо”, – каже Лілія Гриневич. 

Вона переконана в тому, що “зараз саме час для оновлення змісту освіти. За багатьма показниками”. 

Вказує Гриневич і на необхідність навчити дітей “навичкам життєвої стійкості”. Це потреба травмованого війною суспільства, бо “діти мають вміти жити з усім цим”. “Тому таке соціально-емоційне навчання, психологічна допомога – це ще один дуже важливий пласт, який має з’явитися у нашій шкільній освіті”, – наголошує ексміністерка освіти.

В своєму інтерв’ю BitukMedia Лілія Гриневич також говорила про необхідність розробити для українських шкіл окремі методички про боротьбу за українську державність. У них про росію варто написати як про фактор, який не допускав утворення Української держави.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі