П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“В окопах також можна пити каву” – сержант Барна про життя у тилових областях

Важливо

У тилових областях на заході та у центрі Україні треба скасовувати військовий стан і розвивати економіку. Люди не мають соромитися того, що вони відвідують кав’ярні чи культурні заходи, адже військові в окопах не живуть лише війною.

Такі думки в ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia висловив ексочільник Тернопільщини, сержант 10 гірсько-штурмової бригади ЗСУ Степан Барна.

“Те, що є мирне життя – ми заради цього воюємо. Я взагалі вважаю, що на західній і центральній Україні, які недотичні до війни з точки зору прямої агресії, треба скасовувати військовий стан. Бо маємо розуміти, що за цим іде економіка. А економіка – це зарплати військовим людям. Ми можемо ще дуже довго ховатися за військовим станом. Але треба думати, що ми будемо робити з економікою”, – каже Барна.

Він вважає, що економіку треба адаптувати до воєнних умов, а не підпорядкувати її військовому стану. Як приклад, він наводить Ізраїль, де розвивається економіка і найкраща у світі медицина, але є постійний військовий конфлікт.

Щодо моральної складової, Барна каже, що в окопах теж можна пити каву – “купив турку газову у Краматорську. І кава не гірша”.

“Кожен має спокійно пити каву, кохатися і кохати. Наше завдання – щоб люди відчули безпеку і поверталися, бо тут є майбутнє. Так, запорукою цього спокою тепер має бути українська армія. Тепер ми маємо будувати модель, де кожен має бути здатен взяти зброю в руки”, – каже військовий.  

Раніше в ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia  очільниця Міністерства освіти та науки України у 2016-2019 рр. Лілія Гриневич заявила, що зараз закордоном перебувають 450 тис. українських дітей. Чим довше триває війна, тим щільніше вони інтегруються у системи освіти різних країн. Аби українські школярі повернулися додому, треба розробити заохочувальні механізми..

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі