Вівторок, 19 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Як повернути школярів до України з-за кордону після перемоги – Лілія Гриневич

Важливо

Зараз закордоном перебувають 450 тис. українських дітей. Чим довше триває війна, тим щільніше вони інтегруються у системи освіти різних країн. Аби українські школярі повернулися додому, треба розробити заохочувальні механізми.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia заявила очільниця Міністерства освіти та науки України у 2016-2019 рр. Лілія Гриневич.

Понад 450 тис. українських дітей знаходяться закордоном. Чим довше затягується війна, чим більше вони входять в іншу систему освіти, тим більша ймовірність, що вони не повернуться, каже ексміністерка. Тож після перемоги Україна буде повинна запропонувати родинам із дітьми певні привабливі пропозиції, щоб вони повернулися.

“Нам потрібні певні заохочувальні механізми, аби повернути дітей в українську освіту”, – вважає Гриневич.

Вона пропонує створити можливість для дітей закордоном онлайн вивчати українознавчі предмети, які вони не можу здобути у закладах, де навчаються зараз. Натомість математику, фізику, хімію і біологію, які діти вивчають закордоном, можна перезарахувати в Україні, а академрізницю надолужити.

Також Україні треба шукати способи повернути понад 16 тис. українських вчителів, які зараз закордоном, наголошує Гриневич.

На початку нового навчального року BitukMedia поспілкувалося із трьома українськими родинами з дітьми, які вимушено опинилися у трьох країнах Європи – Польщі, Британії та Іспанії. Говорили про особливості навчання, ставлення місцевих та комфортність у чужій країні.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі