Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вашингтон очікує на російські удари по об’єктах НАТО в Європі

Важливо

Джеймс Бінденагель
Посол США в Німеччині за президентства Білла Клінтона, професор і засновник кафедри міжнародної безпеки та управління Генрі Кіссінджера Боннського університету

Намір Росії грубо приєднати українські території – це не просто порушення міжнародного права. Це порушення принципів міжнародного миру та безпеки, які є одними із ключових для ООН.

Наказ президента Росії Володимира Путіна про часткову мобілізацію відкрив шлях до потенційно  ще більш руйнівної і небезпечної фази. Росія загострює війну проти України тим, що провокує  масове переміщення людей, планомірно знищує інфраструктуру, запроваджує режим терору на окупованих територіях, припиняє поставки газу і влаштовує голод в Африці. Все це її зброя. Росія поглиблює світову кризу. Її агенти впливу примушують виходити на вулиці громадян західних країн, засоби до існування яких зменшаться через рецесію.

Росія порушила міжнародне право, аби показати, що правила на міжнародному рівні визначає воєнна сила. Тому до погроз Путіна застосувати тактичну ядерну зброю в Україні Заходу треба ставити серйозно. Але панікувати не треба. Бо це відповідатиме меті Кремля залякати Захід і зменшити підтримку України.

Наслідки для Росії і Путіна особисто за те, що він погрожує ядерною зброєю і викидом радіації, будуть спустошливими. Тому радник Джо Байдена із нацбезпеки Джейк Салліван тричі підряд повторив це для Путіна: “Не треба. Не треба. Не треба”.

Хоча Росія намагається видати війну в Україні за війну з НАТО, Альянс не є стороною конфлікту. Однак, його єдність щодо ймовірного застосування Росією ядерної зброї міцна. Голова МЗС Польщі Збігнев Рау сказав, що відповідь Альянсу на будь-яке застосування ядерної зброї в Україні має бути неядерною, але руйнівною. Голова НАТО Єнс Столтенберг засудив так звані “референдуми” в регіонах України, часткову мобілізацію і брязканням ядерною зброєю і назвав це ескалацією конфлікту.

Путін може почати ескалацію, збиваючи натівські супутники.

Після анексії українських територій, Росія може заявити, що Україна і війська НАТО вторглися на її землі. У Вашингтоні обдумують, як протидіяти цьому. Але  якщо Росія так вирішить, це призведе до ескалації війни. Є припущення, що Путін почне ракетні атаки по американських військових об’єктах у Центральній і Східній Європі, а також країнах Балтії. Путін може почати ескалацію, збиваючи натівські супутники. І звісно – тактична ядерна зброя. Він може провести її застосування у чистому полі, аби показати, що він не жартує.

Американські чиновники комунікують із росіянами, аби донести, що після застосування ядерної зброї світ дуже сильно не буде таким, як раніше. Звісно, жодні плани на випадок неочікуваних обставин не розголошуються, але однозначно вони серйозні.

Останній договір про ядерне обмеження між Сполученими Штатами Америки та Російською Федерацією, який все ще лишився у дії, стосується заходів щодо подальшого скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь. Він відомий як СНО-ІІІ, а на Заході його знають як New START. Це остання вціліла колона, на які  стоїть контроль за ядерними озброєннями. Цей договір зміцнює національну та міжнародну безпеку США, встановлюючи обмеження на всю розгорнуту Росією ядерну зброю міжконтинентального радіусу дії, при чому її можна проінспектувати і підтвердити дотримання вимог. Сполучені Штати та Російська Федерація погодилися продовжити дію договору до 4 лютого 2026 року. Оскільки війна триває, малоймовірно, що між США та Росією буде укладено новий договір щодо ядерної зброї.

путін може застосувати тактичну ядерну зброю в чистому полі, аби засвідчити серйозність намірів

Звичайно, розповсюдження ядерної зброї викликає додаткове занепокоєння через те, що Іран постачає безпілотники Росії. Росія має досвід роботи із ними в Сирії. Росія також є учасником переговорів щодо іранського ядерного озброєння. І вона має голос щодо того, чи обмежить Іран своє ядерне озброєння, якщо  зможе отримати пом’якшення санкцій. Зараз якраз тривають переговори щодо Спільного всеосяжного плану дій (JCPOA).

Допоки Путін думає, що він може домовитися із Заходом про гарантії нейтралітету для України і обміняти їх на мир, він не буде собі ні в чому відмовляти. Допоки триває війна, відмова України від членства в НАТО більше не може відповідати інтересами безпеки Росії. У Кремлі хочуть, щоб держави-члени НАТО відмовилися гарантувати безпеку України.

Через небажання країн НАТО надати достатню військову допомогу Україні, єдиним шансом на припинення бойових дій є повний крах російської воєнної машини. Поразка Путіна – це єдиний шанс Європи та Росії. Припинення війни цілком можливе, але лише за умови, що у Путіна не буде іншого виходу і міжнародні гарантії безпеки для України будуть надійними. А взагалі, Путін зупиниться там, де його зупинить Україна.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі