П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Усі союзники путіна мають зрозуміти, що він лузер – ексрадниця американського президента

Важливо

На фоні шантажу президента рф володимира путіна ядерною зброєю, в Україні заявили, що навіть тактичні ядерні удари не зупинять військову операцію ЗСУ. Тим часом, світ переживає найгострішу міжнародну кризу з часів закінчення холодної війни.

Про те, скільки путін зможе шантажувати Захід та чому сипляться його союзи, в інтерв’ю BitukMedia розповіла ексрадниця американського президента Джорджа Буша-молодшого і ветеран Держдепу США Дебра Кейган.

Зараз путін шантажує весь світ ядерною зброєю. Очевидно, він розраховує на нову ядерну угоду із США. Чи можливо її підписати?

– Неможливо. Будь-яка нова угода про стратегічне озброєння була б стратегічною помилкою найвищого рівня. Росія дуже чітко демонструвала протягом більш як десятиліття, що жодна угода, яку  США чи будь-яка інша країна укладає із Росією,  не вартує паперу, на якому написана. Росія махлює і махлювала, руйнуючи будь-які попередні ядерні угоди.

Щодо путінських погроз. Я б послалася на такі факти з історії. Наприкінці 1970-х було неймовірно багато суперечок, чи режим Апартеїду у Південній Африці використає свою ядерну зброю. Бо режим притисли до стіни і він мав ось-ось упасти. Ті суперечки, які відбуваються сьогодні, точнісінько такі ж, тоді. І ті, хто відстоював думку, що ядерну зброю застосують, помилявся.  

росіяни бачать зиск переконувати захід, що ядерний удар буде його провиною

Путін і його посіпаки будуть використовувати ядерну загрозу доти, допоки будуть бачити зиск переконувати Захід, а особливо американців, що вони використають її. І що це буде провина Заходу, бо, мовляв, він не звернув уваги на потреби Росії. І нажаль Путін досягнув успіхів у тому, щоб переконати багатьох учених мужів і американців загалом, а також частину західних лідерів. Вони вважають, що Путіна потрібно рятувати, а інакше він не матиме іншого вибору, окрім як випустити на волю немислиме. Росіяни будуть продовжувати просувати цей наратив доти, допоки ключова група західних лідерів буде більше турбуватися про Путіна, ніж про Україну.

Тобто давайте ще раз чітко проартикулюємо. Путін ядерну бомбу не скине. Так?

– Єдиний спосіб, у який Росія може застосувати ядерну зброю, це погрожувати нею. Все. Все інше не має сенсу. Жоден російський воєначальник, незважаючи на те, у  яких важких обставинах його армія опинилася, не захоче забруднювати радіацією простір, де його людям потім діяти. Мета Росії – не просто розгром, а окупація захопленої території. На відміну від іншої зброї, ефект від використання тактичної ядерної зброї довготривалий і досить смертоносний. Ядерні опади не розрізняють військам, що вторглися, і військам, які обороняються.

Єдиний спосіб, у який Росія може застосувати ядерну зброю, це погрожувати нею

 На Заході багато хто думає, що це стримування уже не працює, тому ці політики налякані і хочуть допомогти Путіну знайти вихід. Але Росія – не єдина наддержава із ядерною зброєю. США, Британія, Франція теж мають її. І Путін має зрозуміти, що він не може контролювати дії Заходу, погрожуючи нею.

І останній епізод із історії про ядерне стримування. Після Другої світової, коли холодна війна була в самому розпалі, Сталін заявив про своє небажання вступати у війну із США. Він пам’ятав, як президент Труман використав ядерну зброю – і не один раз, а двічі. І до сьогодні рішення Трумена є найбільшим фактором, який стримує Путіна.

Чи можемо ми сказати, що укладати зараз нову мирну угоду з гарантіями безпеки для України запізно?

– Так, уже надто пізно. У цій грі можуть бути лише переможці і переможені. Час на дипломатію давно пройшов. Захід згаяв його, намагаючись домовлятися з Путіним. Ті, хто це робив, надто сильно недооцінили військові можливості Україні і бажання українського народу бути вільним від Росії раз і назавжди.  Але в оточенні Путіна вірили, що війна буде повторенням 2014-го, повторення Грузії і Молдови. Тож Путін і його служаки теж помилялися, смертельно.

Як думаєте, на скільки Китай впливає на Росію? Чи міг би  Пекін переконати путіна, аби він припинив війну в Україні?

– Китай робитиме тільки те, що відповідає його найкращим стратегічним інтересам. Причина, чому Китай, Індія та інші країни зробили великий крок подалі від Путіна – вони повірили йому з самого початку, що він захопить Україну за тижні, якщо не дні. Але через успіхи України вони поставили свою прихильність на паузу, адже сподівалися від близькості до Путіна отримати лише одне – політичні зручності. Але ніхто не любить бути поруч із лузером. А зараз Китай, Індія, Казахстан і Бразилія бачать Путіна як лузера.

Щодо участі Китаю у переговорах. Пекін не буде захищати територіальну цілісність України, допоки Україна не продасть йому свою душу. Так Китай працює. А стосунки України із Заходом не такі, щоб як альтернативу розглядати зближення із Китаєм.

Китай та Індія мають сильний стратегічний інтерес переконати Путіна припинити війні проти України

Однак Китай та Індія мають сильний стратегічний інтерес переконати Путіна припинити цю дурну війну і відмовитися від використання ядерної зброї. Вони обоє розуміють, ядерний удар порушить баланс сил між Індією, Пакистаном, Китаєм та усіма іншими. Це загалом виб’є їх із колії.

Іран зацікавлений у ядерному шантажі путіна? У Тегерана важко ідуть переговори щодо ядерної угоди із Заходом. Він може щось отримати від ситуації, яку створює путін?

– Я завжди говорила, що ядерна угода з Іраном – це фарс. Іран постійно махлював і відмовляв МАГАТЕ розкрити свої реальні потужності.

Росія підтримує Іран протягом кількох останніх десятиліть. Радянський Союз і Росія мали серед інших таку погану звичку: вони протягом десятиліть передавали ядерні і ракетні технології країнам, які запевняли, що вони не будуть будувати власну програму ядерного озброєння. Кремль був близький до таких дій на Кубі і точно передавав техніку Ірану.

Кремль переконує, що усі країни, яким вони поставляли  небезпечні технології, не є достатньо розумними, аби знати, що з ними робити. Але я сказала б, що Іран завжди мав високозбагачений уран, аби зробити 5-6 брудних атомних бомб (тип зброї, який поєднує радіоактивним матеріал зі звичайною вибухівкою, – ред.), недосконалу, але все ж ефективну програму балістичних ракет, якої буде достатньо, аби тероризувати сусідів і цілий Левант.

Китай та індія зрозуміли, що путін – лузер. тепер це має зрозуміти також іран

Угода, у якої гарантом є Росія, в той час, як Росії не можна довіряти взагалі. Угода, яка дає Ірану саме ті можливості, від яких він мав би відмовитися. Такий документ є нікчемним. І вона приведе до того, що Іран отримає ще мільярди доларів на те, щоб поширювати тероризм по світу і убивати власний народ.

Але тепер Тегеран теж повинен мати на увазі, що Путін – лузер.

Чи можна сказати, що зараз повертається стратегія холодної війни? Маю на увазі, озброїти Україну і союзників і чекати чи то розвалу росії, чи зміни там режиму.

– Так. Я вважаю, що замість того, щоб перейматися через погрози Путіна, Сполучені Штати та їхні союзники і кожна вільна країна на цій планеті повинні озброїти Україну найдосконалішою зброєю, щоб Росію перемогти зараз.

Україну треба озброїти найдосконалішою зброєю

Це слід зробити замість того, щоб чекати розгортання всіх тих військових, які Росія мобілізує зараз. Є вузьке вікно, і нам було б мудро скористатися цим вікном і побачити, що Україна зараз досягає успіху.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі