Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Першу у світі місію із порятунку Землі зняли на фото та відео

Важливо

Італійський космічний фотоапарат LICIACube 27 вересня зняв на фото, як космічний зонд DART зіткнувся із астероїдом Диморф для того, щоб змінити траекторію його руху. Обсерваторія у Ла-Реюньйоні зняла відео унікальної події із Землі. Це була перша у світі тренувальна операція із порятунку Землі, яку провело NASA.

Про це повідомляє CNN.

DART розшифровується як Double Asteroid Redirection Test. Подвійний він тому, що складався із двох частин. Перша – зонд – зіткнувся із астероїдом Диморф. А другий модуль, випущений ракетою, ніс на собі Light Italian CubeSat – прилад, який мав спостерігати за проведенням експерименту. І коли камера на зонді розтрощилася об поверхню астероїда, LICIACube зробив пару фото зіткнення із безпечної відстані у 55 км.

Зонд вагою 570 кг на швидкості близько 24 тис. км/год зіткнувся із Дідимом, який має діаметр 160 м. Фото запостила у Twitter Argotec Space, італійська компанія, яка розробила CubeSat для Італійського космічного агентства.

LICIACube був наданий Італійським космічним агенством. Він розміром приблизно із портфель. Прилад пролетів над Диморфом через три хвилини після зіткнення із зондом. На кадрах видно, як від поверхні астероїда зривається пил і дрібні шматочки – вони мають форму променів і ниток. Більша світла пляма на передньому плані – це астероїд Дідим, довкола якого обертається Диморф.

Науковці припускають, що через зіткнення із зондом, на Диморфі лишиться кратер глибиною 10-20 м. Наприкінці року стане відомо, чи зіткнення змінить час проходження орбіти Диморфом із 11 год 55 хв до 11 год 45 хв.

Співробітники обсерваторії Les Makes в Ла-Реюньйоні у Індійському океані зняли відео влучання зонда у астероїд. Вони пришвидшили запис і відео тривалістю кілька секунд показує те, що відбулося менш ніж за півгодини. Зіткнення із астероїдом на землі побачили на 38 секунд пізніше, ніж воно відбулося в реальності.

Як повідомляло раніше BitukMedia, від удару об астероїд варто очікувати вивільнення великої кількості дрібних каменів. Коли вони дістануться атмосфери Землі, то проллються на планету першим штучно створеним метеоритним дощем.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі