П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Безпечніший за препарати – віртуальний наркоз допоможе під час простих операцій

Важливо

У США випробували новий спосіб знеболення під час простих операцій.  Лікарі з Медичного центру Бет Ісраель Діаконіс довели, що занурення у віртуальну реальність (VR) під час операції дозволяє хірургам використовувати менше заспокійливого. Це, у свою чергу, знижує ризики небезпечних побічних ефектів.

Про це повідомляє портал Eurek Alert.

Вчені працювали з хворими, які потребували операції з приводу синдрому зап’ясткового каналу. Зазвичай такі пацієнти під час операції отримують місцеву анестезію або ж седативний засіб, який вводять внутрішньовенно. Це може бути препарат з діючою речовиною пропофол. Він розслаблює, але не дає пацієнтам “відключитись” повністю. За необхідності дозволяє дотримуватись вказівок хірургів.

Але медиків непокоять побічні ефекти – зниження артеріального тиску, обструкція верхніх дихальних шляхів та навіть інсульт, серцевий напад і дихальна недостатність.

Аби знизити ризик можливих ускладнень, лікарі з Медичного центру Бет Ісраель Діаконіс (BIDMC) у Бостоні вирішили випробувати новий спосіб анестезії. Йдеться про занурення у віртуальну реальність. На думку масачусетських медиків, так можна звести до мінімуму потребу у седативних препаратах під час хірургічного втручання.

Дослідники  виявили, що занурення у VR під час операції допоможе знизити дози седативних засобів. Є й ще один додатковий ефект – пацієнтам після операції потрібно менше часу у стаціонарі.

“Перевага VR в тому, що людина отримує імерсивний досвід (ефект занурення у штучно створене середовище, – ред.), який здатний відволікти розум від обробки неприємних моментів, пов’язаних з операцією”, – пояснив Браян О’Гара, співробітник відділення анестезії, інтенсивної терапії та медицини болю у BIDMC.

На практиці, пацієнти, яких підключали до VR під час операції, потребували значно менше пропофолу, ніж контрольна група..

“Використовуючи занурення у віртуальну реальність, можна уникнути потенційної шкоди від непотрібної седації і при цьому не ставити під загрозу комфорт пацієнта”, – резюмують автори дослідження.

Як повідомляло раніше BitukMedia, на острові Калімантан у печері Лян Тебо науковці знайшли рештки людини, яка пережила ампутацію. Кісткам 31 тис. років і вони є свідченням першої вдалої подібної операції в історії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі