Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Посміхалась, а тепер сміятиметься: вчені продемонстрували нові навички людиноподібної Еріки

Важливо

Робот Еріка навчилась сміятись у відповідь на жарти співрозмовника. Це заслуга Дослідників з Кіотського університету (Японія). Вони навчають штучний інтелект Еріки почуттю гумору. Так команда намагається зробити людиноподібного робота більш чуйним співрозмовником.

Про це повідомляє Interesting Engineering.

Роботи подібні до Еріки задумувались як соціальні помічники та компаньйони для людей самотніх, літніх, з обмеженими фізичними можливостями.

Попередні дослідження показали, що такі пристрої сприятливо впливають на психологічний стан користувачів і навіть допомагають уникнути деменції. Роботам можна доручити певні завдання і навіть порозмовляти. Не дивно, що розробники прагнуть зробити їх більш емпатичними для людини. 

А який ще спосіб співпереживання кращий, як не спільний сміх? Текстовим чат-ботом тут не зарадиш, – вирішили в Японії. Доктор Кодзі Іноуе, провідний автор дослідження, каже, що найбільшою проблемою стала класифікація сміху. 

Як має сміятись робот у цій чи іншій ситуації? Ввічливо? А, може, весело і невимушено? Людина сміється по-різному, бо точно відчуває тонкощі діалогу, а Еріку ще потрібно було цьому навчити. В якості першого кроку команда обрала навчання “спільному сміху”. Для штучного інтелекту Еріки вчені розробили різні завдання. Розпізнавати сміх, обирати дію – сміятись у відповідь чи ні та вибір типу сміху.

“Навчали” Еріку студенти-чоловіки на швидких побаченнях. Такі зустрічі передбачають доброзичливий тон спілкування і дають змогу більше дізнатись про співрозмовника за 10-15 хвилин. 

Перший етап – збір даних. Еріку “супроводжували” чотири актриси, які знаходились у сусідній кімнаті. Вони розмовляли через мікрофон і керували її невербальною поведінкою: киванням, жестами, поглядом. Потім динаміки Еріки транслювали їхні відповіді, а діалоги записували.

Перевірка діалогів вразила: зясувалось, що людиноподібна Еріка навчилась вибирати, де потрібно сміятись, а де можна промовчати. Робот знаходила смішним далеко не кожний жарт і сміялася у відповідь теж не завжди.

Автори дослідження задоволені успіхом першого етапу. Вже можна сказати, що модель Штучного Інтелекту пішла вперед у порівнянні з наївною базовою системою. І вміння лише посміхатися з ввічливості залишилось у минулому.

Як повідомляло раніше BitukMedia, дослідники з Сінгапуру презентували нового робота-помічника з балансування під назвою «Містер Бах». Він може відчути, коли літня людина втрачає рівновагу і вчасно упіймати її. Такий пристрій вкрай необхідний з огляду на швидке старіння населення світу.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі