Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Бійки у соціальних мережах – це на 60% природні явища – Покальчук

Важливо

Сварки у соцмережах – це не тільки ворожа інформаційна інтервенція. Стрес в умовах війни звужує кругозір людини.

Про це в своєму ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia розповів соціальний психолог і письменник Олег Покальчук у відповідь на питання, чому більше не діє негласне табу перших місяців війни на будь-які фейсбук-бійки.

“Бійки у соціальних мережах – це на 60% природні явища, на 30% – політичні і решта – ворожий вплив”, – вважає Олег Покальчук. 

Характер цих конфліктів він прив’язує до стресу, в умовах якого люди звужують свій кругозір до рівня прицілу. А саме, вони намагаються навести фокус на щось таке, що здається їм дуже важливим. 

“В той час як кожен з нас оточений подіями і явищами, які в принципі є важливими в даних умовах. І, можливо, є більш важливими для вас особисто. Можливо, на них треба звернути увагу”, – пояснює соціальний психолог. 

Він вказує на перенос конфлікту з середини назовні: “людина переносить центр уваги свого прицілу на явища, до яких безпосередньо фізично не має дотичності”.

Покальчук називає сварки “людською опцією”, яка притаманна всім. В класичній українській літературі їм теж знайшлось місце. Але говорити, що це якесь спеціальне українське явище було б неправильно, – зауважує письменник. 

І погоджується, що противник використовує це явище та інші для розколу суспільства.  “Взагалі робота щодо розколу так і називається, тому що спочатку шукається тріщина, природна, не буває монолітних суспільств. Далі в цю тріщинку заливається, умовно, вода, яка розширюється і призводить до розколу. І в цьому напрямку теж  ведеться робота”, – наголосив Покальчук.

Згадуючи європейську інформаційну картину, він вказує на той факт, що росія завжди підсилює – “з одних і тих самий фінансових джерел” – різні крайні рухи. “Крайні ліві, крайні праві – аби тільки чинна влада в даній країні почувалась непевно. А коли влада відволікається на такі чинники, їй легше підсовувати якісь “договорняки”, починають працювати корупційні механізми…”.

Суспільство, на думку соціального психолога, генерує травматичні меседжи саме по собі, навіть без додаткових зовнішніх чинників. “Це все спричиняє ризики поведінки, які загрожують здоров’ю напряму”, – каже він.

Як раніше розповів в інтерв’ю BitukMedia розповіла письменниця і публічна інтелектуалка, лауреатка Шевченківської премії-2019 Оксана Забужко, Україна 300 років наповнювала російську імперію своїми силами і талантами. Тепер воює за те, щоб знищити її.

Фото: Instagram – libkos.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі