Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

До росіян почало доходити, що їх перестали боятись – Денисенко

Важливо

Успіх української армії у стрімкому звільнені раніше окупованих територій має кілька важливих наслідків передусім для росіян. Перш за все йдеться про серйозний зсув у масовій свідомості та натяки на появу опозиції в рф. 

Про це в ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia розповів pадник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

Першим і ключовим наслідком він називає достатньо серйозний зсув у масовій свідомості. Вперше за останні щонайменше 18 років росіяни почали в коментарях різних каналів своїх пропагандистів прямим текстом критикувати російську владу і навіть на самого Путіна, чого раніше взагалі ніколи не було.  

Більше того,  вказує Денисенко, російські пропагандисти змушені були виключити функцію коментарів у своїх каналах. Навіть Russia Today в певні моменти не могла впоратись з напливом коментаторів. 

“Це абсолютно російські історії. І справа не в укрботах, на яких почали кивати пропагандисти. Українські боти працювали б і до цього”, – зауважує pадник міністра внутрішніх справ України. На його переконання, це були люди, “які просто в певний момент вирішили, що вони мають право дозволити собі говорити те, що думають”. 

Вказує він і на ще один важливий психологічний момент – “до росіян почало доходити, що їх перестали боятись”.  Останні 20 років вся російська пропагандистська машина працювала на одну тезу – “ми сильні, нас всі бояться, тому всі розбіжаться тільки-но ми тупнемо ногою”.  І справді Путіну вдавалося це робити багато років поспіль.

“У Путіна єдиний спосіб ведення переговорів – це підняття ставок. Опонент лякався, робив крок назад і потім він вирішував ті чи інші питання. І тут росіяни несподівано вперше за 22 роки зрозуміли, що вони піднімають ставки, а їх не бояться”, – підкреслює Денисенко. 

Перший крок до усвідомлення росіянами їхньої поразки дуже важливий для українців, – каже радник голови МВС. Росіянам ще належить розібратись зі своїм головним міфом “русские не проигрывают”. Вони поки бояться говорити про поразку, яка є їхнім психологічним страхом протягом останніх 400 років. Але факт залишається – вже зараз росіяни програють, відступають і їх не бояться.

Третім важливим моментом Вадим Денисенко називає появу паростків опозиції. “Це не політична партія, а опозиція в достатньо широкому розумінні цього слова. Вона складається переважно з російських націоналістів, які хочуть увірватись у вищу лігу російської політики. Тобто вони хочуть стати так званою системною опозицією”, – уточнює Денисенко. Ключовими гравцями на цьому фронті він називає головних пропагандистів Кремля Симоньян і Соловйова, які “хочуть перейти з розряду головних пропагандистів в розряд умовного Жириновського”. 

“Це все дає підстави говорити про зсув у свідомості росіян. Кремль не знає, що з цим робити. Але треба далі дивитись, чи буде другий, третій, четвертий крок, що дасть створити вже реальні опозиційні рухи у рф. Поки до цього ще дуже далеко. Але паростки ми вже бачимо”, – підсумовує Вадим Денисенко.

Фото: Instagram – libkos.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі