Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Студенти розробили пожирача вуглецю

Важливо

Студенти з Нідерландів збудували унікальний концепт-кар. В процесі його використання та утилізації виділяється мінімум вуглекислого газу. Зараз винахідники демонструють автомобіль у США.

Про це повідомляє Euronews.

Спортивний, повністю електричний автомобіль з Нідерландів нагадує купе BMW, але є унікальним: він вловлює більше вуглецю, ніж викидає.

За нульовий рівень викидів цей двомісний автомобіль назвали ZEM. Він обладнаний літій-іонними акумуляторами Cleantron. Після закінчення терміну служби їх можна переробити на 95%. Це найвищий показник серед сучасних акумуляторів.

Крім того, кузов автомобіля на 80% складається з переробленого пластику. Деталі надруковані на 3D-принтері. Вони також підходять для переробки.

Мета цього автомобіля – вловлювати більше вуглецю, ніж викидати. Спереду у нього два вугільні фільтри. Під час руху вони очищають повітря.

Студенти з Нідерландів збудували унікальний концепт-кар. Фото – tuecomotive

Команда з Ейндховена підрахувала – два фільтри ZEM можуть вловити до 2 кг CO2 за 32 тис. км їзди. Винахідники мріють, що у майбутньому фільтри можна буде спустошувати від зібраного газу просто на зарядних станціях.

Мета полягає в тому, аби мінімізувати викиди вуглекислого газу протягом повного терміну експлуатації автомобіля, від виробництва до переробки, – пояснив Єнс Лахайє, фінансовий менеджер TU/ecomotive, команди студентів Ейндховенського технологічного університету.

“Ми хочемо надихнути розвиток індустрії та сподіваємося, що вона прийме ідею такого автомобіля. Наша мрія побачити серійне виробництво концепту”, – каже Лахайє.

Зараз студенти демонструють свій автомобіль в рамках рекламного туру по США в університетах і компаніях від Східного узбережжя до Силіконової долини.

Нідерландський стартап TU/ecomotive існує десять років. За цей час студенти створили сім концептуальних автомобілів.

Як повідомляло раніше BitukMedia, шведський стартап Candela розробив екологічний пором  з електродвигуном Candela Р-12 на підводних крилах. Він не залишає хвиль, шуму і викидів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі