Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Європі з’явиться надшвидкий «летючий» пором

Важливо

Шведський стартап Candela розробив екологічний пором з електродвигуном Candela Р-12 на підводних крилах. Він не залишає хвиль, шуму і викидів.

Про це повідомляє Wired.

Пором збираються спустити на воду у листопаді цього року, а у 2023-му пройдуть його випробування. Поки що транспорт проходить стадію розробки, але у Candela сподіваються, що він стане складовою громадського транспорту у столиці Швеції, Стокгольмі. Стартап уже розробляв подібні човни, але меншого розміру. Нажаль, існуючи моделі неможливо просто збільшити у розмірі до порома, оскільки є вимоги до безпеки пасажирів, пояснюють у компанії.

Корабель довжиною 12 метрів і вагою 8,5 тон зможе перевозити 30 сидячих пасажирів. Судно зможе розганятися до 60 км/год, хоча обмеження на швидкість руху у Стокгольмі – 22 км/год, 12 морських вузлів. Судно має датчики, які перевіряють плавність ходу 100 разів на секунду.

Джерелом живлення буде батарея на 180 кВ/год, якої вистачає на 3 години безперебійної роботи. На сайті компанії заявляють, що їх пором на 400% енергоефективніший, ніж будь-який інший вид транспорту. Компанія веде переговори щодо майбутнього продажу порому на Близький Схід та у американське місто Сан-Франциско.  

Candela Р-12 стане значним вкладом у скорочення викидів парникових газів. Зараз у Стокгольмі працюють 60 поромів, які за рік викидають 40 тис. тон вуглекислого газу – 8% від загального обсягу у місті.

Як повідомляло BitukMedia, американське аерокосмічне агентство NASA надало унікальне фото із космічного телескопу James Webb, який зняв віддалені галактики кластеру SMACS 0723. Вони настільки далеко, що із Землі ділянка неба, на які вони знаходяться, за розміром як одна піщинка.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі