П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ділянка неба розміром із піщинку – NASA показало унікальне фото віддалених галактик

Важливо

Американське аерокосмічне агентство NASA надало унікальне фото із космічного телескопу James Webb, який зняв віддалені галактики кластеру SMACS 0723. Вони настільки далеко, що із Землі ділянка неба, на які вони знаходяться, за розміром як одна піщинка.

Про це повідомляють на офіційному сайті NASA.

Це перше фото із найбільш досконалого космічного телескопу у світі James Webb оприлюднив президент США Джо Байден під час пресконференції у Білому домі. Науковці говорять, що кластер галактик SMACS 0723 – це найвіддаленіша частина Всесвіту, яку люди змогли сфотографувати – і це найбільш чітке її зображення. І це перше зображення галактик, яке не є сусідніми з нашою.

«Галактики мають раніше небачені структурні складові, такі як зоряні кластери чи дифузні елементи», – говорять науковці і обіцяють найближчим часом почати вивчати відкриття.

Якщо ви візьмете одну піщинку в руку і витягнете руку до неба, то ось таку площу із Землі займають на небі ці галактики, пояснюють у NASA.

Зображення вдалося отримати завдяки камері супутника NIRCam, яка знімає у діапазоні, близькому до інфрачервоного. Такий спосіб дозволяє уникнути перешкод, як-то хмари космічного пилу, при фотографуванні. Потім науковці змогли перевести реальне зображення галактик у повний колір. Те, що показали науковці – це поєднання багатьох знімків, які камера робила загалом протягом 12,5 годин. Для порівняння, аби отримати таке зображення із космічного телескопу Hubble, знадобилось би кілька тижнів.

Галактичний кластер SMACS 0723, як він зображений NASA, був таким 4,6 мільярдів років тому – це пов’язано із величезною відстанню, яку подолало світло від зірок до Землі. На фото видно, що маса кластера настільки велика, що вона притягує віддалені галактики ближче до нього. Сам кластер утворився понад 13 млрд років тому.

Як повідомляло BitukMedia, раніше спільна автоматична космічна місія Європейської космічної агенції (ESA) і Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) BepiColombo зробила нову світлину планети Меркурій.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі