Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українці пережили “медовий місяць”, тепер ми переживаємо втрату ілюзій – Покальчук

Важливо

Після початку війни українці пережили масове відчуття ейфорії й згуртованості. Тепер ми втрачаємо ілюзії. Це призводить до конфліктів.

Про це у своєму ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia сказав соціальний психолог Олег Покальчук.

Після початку війни у перші 1,5 місяці українці відчували згуртованість і піднесення. Тепер же суспільні настрої не рівномірно, але різко падають – цей процес триватиме 3-4 місяці.

“Наші демократичні нашарування щодо розбіжностей в поглядах були відкинуті, бо треба було виживати. Ми побачили консолідацію суспільства, якої в такому масштабі не було. Її можна порівняти хіба що з отриманням Незалежності. З’явилося ейфоричне бачення ситуації, що суспільство буде таким завжди – працюватиме 24/7, буде жертвувати тощо”, – каже психолог.

Але зараз у людей закінчуються ресурси, але зберігається мотивація. І в суспільстві кілька місяців ми переживаємо певний конфлікт. Він пов’язаний із тим, що у кожного своє сприйняття реальності, громадяни починають бачити речі такими, як вони є. У людей зростає критичне мислення, що призводить до певного розчарування.

Надалі люди будуть відчувати психологічний дискомфорт. Бо зараз усі продовжують міряти свій стан за 23 лютого – днем до початку війни. Зараз свої внутрішні стани люди вважають безперспективними, депресивними і травматичними. Тож їх локус контролю повернутий назовні. І люди будуть звинувачувати у всьому зовнішні обставини. Це призводить до конфліктів.

Раніше у колонці для BitukMedia Мирослав Маринович  написав, що Україна зараз сильніше за будь-які інші країни долучається до розпаду росії. Він неминучий, але може бути небезпечним. Захід міг би подбати, щоб розпад росії був контрольованим, але він поки не готовий до цього.

Фото: Instagram – libkos.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі