Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Венеція 2022 – “Золоті леви” знайшли своїх героїв

Важливо

На острові Лідо підбили підсумки 79-го Венеційського кінофестивалю. Головний приз дістався Лорі Пойтрас за стрічку «Вся краса і кровопролиття». Вона стала єдиним документальним фільмом програми. 

Для Пойтрас це не перша велика перемога: у 2015 році її фільм «Citizenfour: Правда Сноудена» виграв «Оскар» у номінації «Кращий документальний фільм».

Про це повідомляє сайт Венеційського бієнале.

Також два українські фільми взяли участь у конкурсній програмі, і ще один у позаконкурсній. Йдеться про новий фільм Антоніо Лукіча “Люксембург, Люксембург”, і стрічку “Валерія виходить заміж” режисерки Міхал Вінік. Вони змагалися у програмі “Горизонти”та “Горизонти Екстра”. Також у позаконкурсній програмі показали “Свободу у огні” американського режисера Євгена Афінєєвського, відомого за фільмом “Зима у вогні”.

Список основних переможців:

«Золотий лев» за найкращий фільм –  «Вся краса та кровопролиття» (Лора Пойтрас)

“Срібний лев” – Гран-прі журі –  “Сент-Омер” (Еліс Діоп)

«Срібний лев» за найкращу режисуру – «Цілком і повністю» (Лука Гуаданьїно)

Спеціальний приз журі – “Без ведмедів” (Джафар Панахі)

Приз за кращий сценарій – Мартін МакДона («Банші Інішеріна»)

«Кубок Вольпі» за кращу чоловічу роль – Колін Фаррелл («Банші Інішеріна»)

«Кубок Вольпі» за кращу жіночу роль – Кейт Бланшетт (Тар)

Приз Марчелло Мастроянні найкращому молодому актору/молодій актрисі – Тейлор Расселл («Цілком і повністю»)

Головою журі цього року була Джуліанна Мур. Свято кіно тривало традиційно 11 днів. Глядачів у Венеції порадувала насичена програма Основного конкурсу. До нього увійшли чимало очікуваних фільмів, зокрема нові роботи таких режисерів, як Даррен Аронофскі, Алехандро Іньярріту, Тодд Філд, Ендрю Домінік, Еліс Діоп та Флоріан Зеллер. Загалом в основному конкурсі взяла участь 21 стрічка.

Фото – labiennale.org

Нагадаємо, на церемонії відкриття 31 серпня виступив президент України Володимир Зеленський. Він звернувся до учасників та гостей фестивалю з промовою про війну Росії проти України. У межах фестивалю 8 вересня пройшов День України. 

Як повідомляло раніше BitukMedia, драму “Клондайк” режисерки Марини Ер Горбач обрано претендентом на боротьбу за премію “Оскар” від України. Йдеться про номінацію в категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм».

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі