Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Будь яка новина в сучасному світі, навіть найдраматичніша, живе не більше трьох днів – Покальчук

Важливо

Будь-яке попередження про можливе вторгнення російських військ в Україну висміювалось би опонентами чинної влади. А ефект у суспільстві був би той самий – що з попередженням, що без нього

Про це  в інтерв’ю BitukMedia розповів соціопсихолог і письменник Олег Покальчук у відповідь на питання, чи варто було напередодні повномасштабного вторгнення попередити про нього українців.

“Будь яка новина в сучасному світі, навіть найдраматичніша, живе не більше трьох днів. Тому  будь – яке попередження, насамперед, висміювалось би політичними противниками Зеленського, піддалося б тролінгу чи щось таке”, – припускає Покальчук. 

Письменник вважає, що попередження нічого б не дали. “Багато людей, достатньо кваліфікованих, ветеранів, говорили про те, що війна неминуча. Решта суспільства дивилась на них як на людей, травмованих війною – “ну що ж з них взяти?”, “все зрозуміло”. І тепер вони кажуть: “ми ж попереджали”, а у відповідь – мовчання”.

На думку Олега Покальчука, в тому, що стосується суспільства, “попереджуй – не попереджуй, ефект був би той самий”. “Якщо вас попереджають за кілька днів, що вам треба зібратись і кудись виїхати, то у мирний час ви витратите тиждень, щоб вирішити, що вам треба з собою взяти”.

А якщо говорити про якісь превентивні заходи, “їх треба було готувати останні 40 років”, – вважає психолог.

До відомої статті у Washington Post Покальчук, за його словами, ставиться як до “розвідувальної белетристики”. “Вона гарно написана, але є нюанси. Люди завжди щось приховують, а щось пишуть для самовиправдання. Тому треба, як кажуть поляки, з примруженим оком дивитись на ці меседжі”.

Висловився письменник і щодо самої ймовірності нападу, бо свого часу аналізував відкриті російські військові джерела. За його словами, російські воєначальники, які розробляли концепцію війни 6-го покоління, сходились на тому, що теперішній тип ведення військових дій (йдеться про 2008-2020 рр.) буде неефективний для росії. Армія, що зможе відповідати викликам війни 6-го покоління, з’явиться в рф не не рініше 2025 року. Ну і, власне сталось так, як ці генерали казали не треба робити. 

“Це нагадує мені історію, коли Гітлер оголосив війну США. А більшість генералів Вермахту були абсолютно не в курсі. І були в шоці, бо, як військові фахівці, розуміли, що це чистий політичний ідіотизм. Ми маємо зараз приклад того самого”, – заувачує соціопсихолог Олег Покальчук.

Як раніше розповів в інтерв’ю BitukMedia відомий польський журналіст Михал Кацевич, поляки почали відчувати наслідки російської агресії в Україні. Але це та ціна, яку треба заплатити – офіційна позиція влади Польщі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі