П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Крим лишається російським лише тому, що Україна не має далекобійної артилерії – Мюллер

Важливо

Наступ на Крим – погана ідея, принаймні з теперішніми ресурсами української армії. Але українцям під силу зробити півострів ізольованим бастіоном росіян, який з часом паде.

Про це у колонці для BitukMedia написав старший політолог у RAND Corporation (США), експерт у сфері національної безпеки та політики стримування Карл Мюллер.

Наступ на Крим він не вважає військовим імперативом, бо “така військова операція буде коштувати дорого для тих, хто на неї наважиться”.

А от повернення півдня Херсонської області та узбережжя Азова, зробить Крим ізольованим бастіоном росіян. Підтримувати його буде важко. І протягом певного часу військове значення Криму для росіян значно зменшиться, – припускає  Карл Мюллер. “Хоча, звісно, було б добре, якби Севастополь був ближче до України – так його зручніше було б бомбити”, – пише американський політолог.

Він також припускає, що міжнародна спільнота може почати відмовляти Київ від штурму півострова. Це станеться після того, як Україна відвоює усі території, крім Криму. В хід підуть аргументи про необхідність закінчення війни. 

“Загалом, якщо говорити про звільнення Криму, то це говорити про отримання ракет для HIMARS більшої дальності, ніж є зараз”, – пише експерт у сфері національної безпеки та політики стримування. Вказує він й на необхідність мати системи, що здатні вибити з півострова російські системи ППО. “І я хотів би перебити міст над Керченською протокою. Хоча щодо останнього я б не поспішав – нехай би це був шлях для швидкої втечі росіян з Криму”, – пише Карл Мюллер.

За словами експерта, Крим перестане бути “центром тяжіння”, як називають його в українському Генштабі, якщо відрізати постачання півострова від Росії. І наголошує: “Крим лишається російським бастіоном лише тому, що Україна не має артилерії з необхідною дальністю ураження”. А поки риторично запитує: “Чому б просто не взяти півострів в облогу і не задушити його?”

Карл Мюллер впевнений, що “війна триватиме доти, доки Росія матиме намір воювати. І взяття Криму її не завершить”. Україна і Захід, на думку політолога, не можуть примусити Росію припинити війну. Вони можуть лише примусити Кремль прийняти таке рішення. Але це навряд чи станеться, поки Путін при владі.

Раніше у колонці для BitukMedia експерт із довготермінових стратегій Євген Глібовицький написав, що звільнення Криму стане пусковим механізмом руйнівних процесів у росії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі