Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Крим можна взяти в облогу і задушити

Важливо

Карл Мюллер
Старший політолог у RAND Corporation, США. Експерт у сфері національної безпеки та політики стримування

Те, якою буде війна у 2023 році, поки що не ясно. Однак очевидно, що війна, яка триває другий рік, потребуватиме широкого спектру засобів. Це й реактивна і ствольна артилерія, і амуніція, і танки, і БМП.

Одесі потрібні такі системи як NASAMS – вони ефективно збивають крилаті ракети. Містам, до яких дістають російські РСЗВ, допомогли б системи подібні до Залізного Купола. А ось збити гаубичні снаряди взагалі видається нереальною задачею. А взагалі, найкращий засіб боротьби із загрозою артилерії – контрбатарейний вогонь, її подавлення. Тож Україні потрібно багато засобів контрбатарейної боротьби.

україні потрібно багато засобів контрбатарейної боротьби

Потреба у цьому всьому вимальовується величезною. Я також очікую, що Україна вдасться до спроб якомога більше переоснастити свою авіацію і ППО літаками і системами, які мають неросійське походження. Також Україні буде потрібна велика невійськова допомога, аби утримати державу на плаву і відбудувати її.

Проблема полягає ще і в тому, що європейські країни відчувають серйозною проблемою щодо кількості зброї, якої потребує Україна. Їх оборонні бюджети були невеликі. Я думаю, що в якийсь момент відбудуться переговори і буде досягнуте якесь врегулювання ситуації. Але для цього треба, щоб чи Україна, чи Росія  чи обидві вирішили, що досить воювати і кращого результату вони досягнуть за столом переговорів, а не на полі бою. Саме Україна має це вирішити, не Захід. Але зараз жодна зі сторін так не вважає. І вже точно жодна зі сторін за столом переговорів не повернеться до ліній розмежування, які були у 2020 році.

Чи зможе Україна звільнити повністю Донецьку і Луганську область до весни 2023 року? Я думаю, якщо росіяни будуть воювати так же, як до сьогодні, то так. Але це скоріше моя особиста думка, ніж результат глибоко аналізу. Взагалі, хочу наголосити, що все, що я пишу зараз – це моя особиста думка і не є офіційною позицією RAND.

Щодо того, на чиєму боці буде ініціатива на весну 2023 року – важко передбачити, це надто далека перспектива. Якщо Володимир Путін визнає зараз, що за нинішніх умов його армія програє, то росіяни спробують переломити хід війни. І тоді ініціатива буде на їхньому боці.

обмеження ввезення західних технологій до Росії – це найбільщ серйозна складова санкцій

Проблема Росії зараз полягає у тому, що вони не можуть виробляти артилерійські ракети і снаряди із такою ж швидкістю, як вони їх використовують. Думаю, в цьому причина, чому росіяни звернулися по снаряди типу “Катюш” до Північної Кореї. Щодо високоточної зброї, то тут Росія дійсно страждає від санкції. На мою думку, обмеження ввезення західних технологій до Росії – це найбільщ серйозна складова санкцій. До того ж, вона поєднується із виїздом освічених росіян закордон. Я думаю, що у довгостроковій перспективі такі санкції будуть мати значно більший вплив на Росію, ніж ті, які обмежують її дохід від експорту сировини на Захід.

Я розумію настрої українців, але мені наступ на Крим видається поганою ідеєю – в крайньому разі із тими ресурсами, які українська армія має зараз. Для тих, хто на це наважиться, така військова операція буде коштувати дорого. Тому вона не видається мені військовим імперативом. Якщо Україна зможе повернути південь Херсонської області та узбережжя Азова, Крим стане ізольованим бастіоном росіян, який буде важко підтримувати. І протягом певного часу його військове значення для росіян значно зменшиться. Хоча, звісно, було б добре, якби Севастополь був би ближче до України – так би його зручніше було б бомбити.

Після повернення херсонщини і узбережжя азова Крим стане ізольованим бастіоном

Після того, як Україна звільнить усі території і лишиться лише Крим, міжнародна спільнота може почати відмовляти Київ від штурму півострова. Є ймовірність, що на Заході почнуть говорити, що Україна і так уже перемогла і війну треба закінчувати.

Якби я планував повернення Криму, перш за все я хотів би мати системи, які здатні вибити з півострова російські системи ППО. І я хотів би перебити міст над Керченською протокою. Хоча щодо останнього я б не поспішав – нехай би це був шлях для швидкої втечі росіян із Криму. Загалом, якщо говорити про звільнення Криму, то це говорити про отримання ракет для HIMARS більшої дальності, ніж є зараз.

А взагалі, якщо відрізати постачання Криму від Росії, то він перестане бути “центром тяжіння”, як називають його в українському Генштабі. Чому б просто не взяти півострів в облогу і не задушити його. То ж ще раз повторюся – Крим лишається російським бастіоном лише тому, що Україна не має артилерії із необхідною дальністю ураження.

Треба розуміти, що війна триватиме доти, допоки Росія матиме намір воювати. І взяття Криму її не завершить. Україна і Захід не можуть примусити Росію припинити війну. Вони можуть лише примусити Кремль прийняти таке рішення. Чесно сказати, я не впевнений, як це відбудеться, поки Путін при владі. Зараз він все ще думає, що він може виграти. Є, певно, якісь кілька історій, які він розповідає сам собі – і в тих історіях він отримує перемогу. Зважаючи на це, я не знаю, скільки часу Україні треба, щоб повернути свої території назад. І що після цього трапиться.

Є кілька історій про те, що путін отримує перемогу. і він їх сам собі розповідає

Чи варто Україні напасти на Білорусь, щоб знищити там російські Іскандери й літаки? Я думаю, це була б жахлива ідея. Києву потрібна підтримка країн, які вважають українців хорошими хлопцями. І ескалація конфлікту на геополітичному рівні цьому не допоможе. І крім того, в України і так уже турбот повен рот із цією війною. Не думаю, що вона хоче на додачу собі ще щось. Чому Білорусь досі не напала на Україну? Я не знаю. Але російська армія на фоні білоруської має явно кращий вигляд.

Щодо Запорізької АЕС. Я не знаю, які плани у Росії щодо неї. Поки вони окупують, вони можуть робити з нею усе, що захочуть. І тут не питання, є МАГАТЕ технічною чи політичною організацією, які рішення воно може виносити тощо. Але я не думаю, що контроль над ЗАЕС дає Путіну якісь додаткові важелі впливу.

Після війни росія і Україна існуватимуть. а путін – ні

Що буде після 2023-го – надто далеко за межами моїх можливостей передбачити. Україна і Росія будуть продовжувати існувати. Путіна уже не буде. Українці будуть ненавидіти росіян протягом кількох поколінь. Багато буде залежати від того, який політичний напрям обере Росія в майбутньому. І якою країною стане Україна після війни.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі