Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Науковці змусять павучу суперсилу служити медицині

Важливо

Група дослідників з Університету Далхаузі в канадському Галіфаксі знайшла спосіб у лабораторних умовах відтворити силу павучого шовку. Вони вважають, що новий матеріал зможе допомогти регенерувати пошкоджені нервові клітини і навіть параліч.

Про це повідомляє CBC News.

Ян Рейні, професор біохімії та молекулярної біології, працював над цим дослідженням більше десяти років.

Він розповів, що зацікавився павутинням через те, що воно міцніше за все, що може зробити людина.

Дослідники з Університету Далхаузі досліджували павутиння самок садових павуків, яке використовується для захисту їхніх яєць і захоплення здобичі.

“Дивина, що такий природний матеріал здатний амортизувати більше сили, ніж всі зусилля людини до того, як вона зможе його розірвати”, –  сказав Рейні.

«Тож ми дійсно хотіли зрозуміти, що породжує ці дивовижні властивості. А потім зрозуміти, як ми можемо удосконалити цей матеріал під потреби людини».

Минулого місяця Рейні став співавтором дослідницької статті, опублікованої в журналі Advanced Functional Materials. Науковці описують, як матеріал на основі павучого шовку одного разу зможе сприяти відростанню пошкодженої нервової тканини та навіть відновленню руху.

«Очевидно, це дуже б допомогло тим, хто зазнав травм нервової системи», – зауважив Ян Рейні. «Пацієнти з такими проблемами – величезне навантаження на систему охорони здоров’я та на всіх, хто піклується про них, тому новий матеріал матиме чимало позитивних переваг для всіх».

Як повідомляло раніше BitukMedia, група науковців з Єльської школи медицини (США) змогли частково зберегти роботу деяких органів у свиней після смерті. Тканини цих органів демонстрували ознаки життя через 7 годин після зупинки серця.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі