Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Мобілізують навіть напівсліпих – як росія набирає війська в ОРДЛО

Важливо

Через брак “гарматного м’яса” росія набирає небоєздатних чоловіків на території так званих “ДНР” і “ЛНР”. Для цього завезли лікарів із рф.

Про це у колонці для BitukMedia написала директора Східної правозахисної групи Віра Ястребова.

Раніше чоловіки на окупованій з 2014 року території Донецької та Луганської областей могли дати хабаря лікарю чи уникнути «мобілізації» за станом здоров’я. Зараз критерії відбору значно знизилися, пише Ястребова.

«Лікарі залякані і пишуть “придатний”, навіть якщо у людини явні проблеми зі здоров’ям, наприклад катаракта, і чоловік не бачить на одне око», – пояснює вона. Оскільки російські лікарі менш емпатичні, то зараз будуть брати на «гарматне м’ясо» усіх осіб чоловічої статі.

Крім того, зараз росіяни запроваджують електронну систему обліку чоловіків і це не дасть можливості уникнути мобілізації. Ти, хто був звільнений за станом здоров’я, будуть знову викликати на медогляд, пише Ястребова.

Одна із причин, чому так відбувається – це провал особистого проекта міністра оборони росії сергія шойгу «БАРС». За ним мали готувати бойовий армійський резерв. Але гроші, як зазвичай у росії, розікрали, пояснює правозахисниця. Тому зараз набирають усіх підряд із окупованих територій України.

Це призводить до того, в “ЛНР” та “ДНР” бракує чоловіків для важкої роботи. До неї залучають жінок, каже правозахисниця.

Раніше в інтерв’ю BitukMedia відомий польський журналіст Михал Кацевич сказав, що поляки почали відчувати наслідки російської агресії в Україні. Але це та ціна, яку треба заплатити – офіційна позиція влади Польщі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі