Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Треба встигнути – всесвітньовідомий собор почали відмивати

Важливо

У Парижі взялись очищати та відновлювати вітражі Собору Паризької Богоматері. У 2019 році Нотр-Дам постраждав від вогню. Але відкрити його до Олімпіади 2024 – виклик для Франції.

Про це повідомляє Reuters.

Більшість вітражів змогли витримати спеку і полум’я пожежі. Але забруднення димом і пилом блокувало зовнішнє світло, робило кольорову гаму 170-річного скла тьмяною.

Очистити, відновити і продемонструвати у всій красі 39 високих вікон стародавнього собору взялись вісім виробників скла з Франції.

Це робота доволі копітка: потрібно обережно протирати поверхні змоченою у воді та етанолі ватою. Зібрати відкладення за один раз не вдається, тож цей делікатний процес доводиться повторювати знов і знов. Пошкодити вікно в жодному разі не можна.

Нотр-Дам де Парі було закрито на реставрацію після масштабної пожежі в квітні 2019 року. Тоді вогонь знищив його дах, а шпиль впав у склепіння.  Історичний собор зазнав суттєвого структурного збитку, але більша частина вітражів вціліла.

Роботи багато, але термін закінчення реставраційних робіт вже визначено. У 2024 році Франція прийматиме Олімпійські ігри. До того часу історичну пам’ятку 12 століття хочуть повторно відкрити для вірян та громадськості.

Собор внесено до списку спадщини ЮНЕСКО. Щороку його відвідували близько 13 мільйонів людей.

Як повідомляло раніше BitukMedia, міністерство оборони Франції планує збивати дрони за допомогою лазерної зброї під час Літньої Олімпіади 2024 року. Для цього під час урочистостей розвернуть новітню лазерну ППО HELMA-P.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі