П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Китай як посередник між Україною та росією – німецький експерт назвав переваги

Важливо

Китай має тісний економічний зв’язок з росією. Він визнає територіальну цілісність України. Частина китайської владної еліти має проукраїнський настрій. Все це могло б зробити Пекін ефективним посередником між Україною та росією. Але Китай вимагав би вивести російські війська із Криму.

Такі думки висловив в ексклюзивному інтерв’ю BitukMedia аналітик Стокгольмського центру із вивчення Східної Європи Андреас Умланд.

Китай говорить про дружбу і підтримку росії більше на словах. У Радбезі ООН він утримується від голосування щодо України. А заявлені масштабні економічні проекти між Китаєм і росією так і лишилися на папері, каже Умланд.

Крім того, Китай та Україна підписали ряд міжнародних угод, в яких Пекін визнав територіальну цілісність України.  Зокрема Верховна Рада ратифікувала Договір про дружбу і співробітництво між Україною та КНР уже після окупації Криму – у травні 2014-го.

Крім того, у Китаї є частина еліти, яка підтримує Україну у війні з росією. Про надання військової допомоги кремлю Китай не веде навіть мови. І відстоювання територіальної незалежності України могло б сприяти зближенню Пекіна і Заходу, вважає Умланд. Хоча скоріш за все, Китай би робив навпаки – демонстрував, що він на боці росії, додає експерт.

Але якби Пекін почав відстоювати інтереси України у цій війні, йому б це вдалося б набагато краще, ніж Туреччині, вважає аналітик.

« Все, що може зробити зараз Захід, це збільшити санкції і поставки зброї – більше принципових кроків у нього не лишилося. Зараз провідну роль грає Туреччина. Але якби Китай взявся за організацію переговорів, то шансів у них, певно було б більше. Тому що Китай – це країна, потужніша, ніж Туреччина. Це великий ринок для Росії», – пояснює Умланд.

Однак, участь Китаю вимагала б виведення усіх російських військ із території України – в тому числі і з окупованого Криму. До таких розмов із москвою Пекін поки не готовий, каже аналітик.

Як написав раніше у своїй колонці для BitukMedia експосол США до Німеччини Джеймс Бінденагель, президент Туреччини Реджеп Ердоган добре зманеврував між Москвою і ООН у питанні постачання зерна із України. Анкара здатна допомогти Європі із поставками природного газу із Азербайджану, який зменшить залежність від російського газу. І схоже, що Туреччина буде єдиною, хто виграє у конфлікті між Росією та Україною.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі