П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Виноград росте на даху будинку – пляшка вина коштує €5 тис.

Важливо

Винороб із італійського міста Реджо-Емілія на ім’я Тулліо Масоні вирощує виноград на даху старовинного будинку XVI століття. Отримане вино продає по €5 тис. за пляшку. Каже, що це – витвір мистецтва і просить не пити напій, а говорити про нього з друзями.

Із незвичним виноробом поспілкувалася CNN.

Реджо-Емілія – це місто, де «народився» італійський прапор-триколор. А палац, на даху якого Масоні вирощує свій виноград, знаходиться за адресою Віа Марі 10. Цей будинок 1859 року відвідав борець за об’єднання Італії Джузеппе Гарібальді. «Віа Марі 10» – це і назва вина, яке вирощує Масоні.

Масоні розповідає, що успадкував від батька виноградну плантацію, потім продав її. Через деякий час вирішив повернутися до сімейної справи, але зробити це у незвичний спосіб.

Його нинішня плантація має площу 18,5 квадратних метрів. Вона дає лише 29 пляшок червоного вина сорту санджовезе на рік. Масоні продає по €5 тис. кожну. І каже, що це не вино, а витвір мистецтва, спосіб його самовираження. Свою плантацію чоловік називає найменшою у світі.

«Мій виноград в’ється довкола мистецтва, які тільки з’являється», – каже Масоні. І це не просто гра слів – лози винограду обвиваються довкола трельяжів, зроблених місцевим скульптором Оскаром Аккорсі.

Вино витримують в дубових бочках, які зробив інший місцевий скульптор, Лоренцо Меноцці – вони зображують чоловіка та жінку.  Етикетку для вина намалював Джузеппе Камунколі, який малює комікси Marvel.

The oak barrels are sculptures made by a local artist.
Бочки для вина зображують чоловіка та жінку. Фото: Rossana Mazzieri

Добривом для винограду є яйця, банани, водорості та гуано солов’їв. Але Масоні каже, що ягоди живлять ще й звуки довкола – сусідські сварки, прокльони і різноманітні діалекти.

Тож винороб просить власників поставити пляшку «Віа Марі 10» на видному місці і говорити про нього із друзями.

«Я єдиний винороб у світі, який каже, що вам не варто пити його вино», – каже Масоні.

«Моє вино — це форма художнього самовираження, філософська провокація, те, що варто тримати у своїй вітальні, щоб ви могли побалакати про нього з друзями та розповісти їм про божевільного, який влаштував виноградник на своєму даху», – переконує він.

Однак, ті, хто все ж відкоркує пляшку, не знайде там традиційного запаху шкіри чи порічок.

«Після першого ковтка вас переповнює подив. Але потім щось оживає у вашому піднебінні, що відкриває ваш мозок для нового виміру реальності. Моє вино не дарує спокою, скоріше воно прокреслює червону вертикальну лінію у вашому розумі, яка передає відчуття нескінченної швидкості», – описує свій витвір Масоні.

Як повідомляло раніше BitukMedia, у Японії відбувся традиційний аукціон із продажу унікального винограду сорту Ruby Roman. Цього року кожну грону продавали за 1,5 млн єн – $10,8 тис.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі