Вівторок, 16 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Менший брат астероїда-вбивці – в океані знайшли величезний кратер

Важливо

На дні Атлантичного океану знайшли кратер від астероїда, який упав на Землю близько 66 млн років тому.  Науковці із шотландського Університету Херіота-Ватта кажуть, що приблизно в цей же час відбулося вимирання динозаврів.

Про це повідомляє CNN.

Кратер Надір, як назвали його учені, знаходиться на відстані 400 км від узбережжя Західної Африки.

Кратер має глибину близько 400 м і діаметр близько 8 км. Краї кратеру утворені породами, які відповідають кінцю крейдового періоду.

Щоб бути абсолютно впевненим, що кратер виник в результаті удару астероїда, необхідно перевірити мінерали з його дна, каже Уісдін Ніколсон, який випадково відкрив кратер. Ніколсон робив сейсмічні заміри для вивчення тектонічного розлому між літосферними плитами Африки і Південної Америки.

Однак кратер він має всі характерні ознаки падіння метеорита: правильне співвідношення ширини кратера до глибини, висота країв і висота центрального підняття — горба в центрі, утвореного каменем і осадом, що піднімаються від удару.

Кратер набагато менший від кратеру Чиксулуб у Мексиці –  той має діаметр. Вважається, що саме влучання метеорита в сучасну Мексику спричинило глобальне похолодання і вимирання 75% видів на Землі. Чиксулуб має діаметр 150 км.

Однак, астероїд Надір, ймовірно, спричинив землетрус магнітудою 6,5-7 балів, вибух від його падіння було чути по усій земній кулі, а наслідки були суттєво відчутні для усього регіону. Він спричинив цунамі із хвилями близько 1 км, а коли вони досягли берегів тодішньої Південної Америки, мали висоту 5 м.

Ніколсон каже, що Надір міг бути пов’язаним із астероїдом Чиксулуб. Але не виключає і збіг обставин – Земля стикається із подібними до Надіра небесними тілами кожні 700 тис. років. Також Надір міг відколотися від «материнського» астероїда, який пролітав повз Землю. Або бути одним із багатьох небесних тіл, які врізалися в нашу планету протягом мільйона років під час «зливи» астероїдів.

Вплив Надіра у порівняні із ударом Чиксулуба був карликовим. Але важливо розуміти, як вони були пов’язані? Чи пережила Земля каскад подій пов’язаних із падінням не одного, а кількох астероїдів? Якщо так, то де інші кратери? Який був ефект від бомбардування Землі небесними тілами? Відповіді на ці питання також дадуть розуміння процесів, які відбувалися у Сонячній системі 66 млн років тому, кажуть науковці.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці із інституту Scripps Research (Каліфорнія, США) відкрили ряд хімічних реакцій, які можуть пояснити, як молекули неорганічної речовини перетворюються у форму життя. Завдяки їм у так званому «первинному супі» могли виникнути амінокислоти – «будівельні блоки», із яких потім утворилися перші живі організми.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі