Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Розкрадач гробниці Тутанхамона – злодія назвали через 100 років

Важливо

Першовідкривач гробниці древньоєгипетського царя Тутанхамона британський археолог Горвард Картер займався розкраданням коштовностей. На це вказує раніше неопублікований лист перекладача ієрогліфів. Таким чином злодія викрили через 100 років.

Про це повідомляє The Guardian.

Про те, що Картер розкрадав 3300-річні скарби хлопчика-фараона, плітки ходили давно. Єгипетська влада навіть забороняла йому проводити розкопки, підозрюючи у нечесності. Також його підлеглий Альфред Лукас звинуватив Картера у шахрайстві. В одному маловідомому єгипетському журналі у 1947-му він написав, що Картер відкрив двері гробниці, взяв деякі речі, потім закрив її – і знову «відкрив», уже офіційно. Тому деякі єгиптологи заперечують твердження Картера, що гробницю пограбували в античні часи.

Однак зараз британський письменник Боб Браєр знайшов доказ того, що археолог дійсно був не чистим на руку. Баєр зараз пише книжку про експедицію Картера «Тутанхамон і гробниця, яка змінила світ».

Інформація міститься у листі відомого на той час філолога Алана Гардінера, якого Картер залучив до перекладу ієрогліфів. Зараз лист перебуває у приватній колекції і раніше не був відомий широкому загалу.

Після роботи Картер вручив Гардінеру амелут із ієрогліфами, які передають звуки whm. Такі використовували як підношення померлим. Картер запевнив філолога, що цей амулет не із гробниці Тутанхамона.

Згодом Гардінер показав амулет Рексу Енгельбаху, тодішньому британському директору Єгипетського музею в Каїрі. І той відповів, що артефакт таки із гробниці Тутанхамона, бо повністю відповідає подібним зразкам.

«Амулет whm, який ви мені показали, безсумнівно, було вкрадено з гробниці Тутанхамона. Я глибоко шкодую, що потрапив у таке незручне становище. Звичайно, я не сказав Енгельбаху, що отримав амулет від вас», – написав Гардінер Картеру.

Після смерті археолога із його маєтку розпродавали коштовності із усипальниці Тутанхамона, розповідає письменник Браєр. А одного разу єгипетська влада, яка навідалася на розкопки, виявила дерев’яну голову фараона у натуральну величину. Вона була упакована у коробку і не була ніде задокументована. А сам Картер сказав, що її просто знайшли серед уламків.

«Тепер немає сумнівів у тому, що Картер крав коштовності», – каже Браєр.

Як повідомляло раніше BitukMedia, илада Нью-Йорка повернула Італії 142 крадені предмети старовини вартістю близько $14 млн. Третину з них  вилучили у одного із найвідоміших у світі колекціонерів Майкла Стейнхардта. Серед артефактів, які повернулися на батьківщину, – фреска із зображенням молодого Геркулеса, який бореться зі змією. Їй 2 тис. років і коштує вона близько $1 млн. Фреску знайшли біля вулкану Везувій у 1995-му.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі