П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Унікальний гриб із гейзера годує космонавтів і гостей розкішного ресторану

Важливо

Днями на Міжнародну космічну станцію доправили замінники м’яса та молочних виробів. Вони виготовлені із білка, отриманого в процесі ферментації за допомогою унікального гриба. Страви із нього подають також у ресторані Le Bernardin, який має три зірки Мішлен.

Про це повідоляє Bloomberg.

Унікальні страви, які здійснили космічну подорож, виробляє компанія Nature’s Fynd із Чикаго. Сировиною для них є білок, вироблений шляхом ферментації. Він називається «фі» – англійською Fy, що є абревіатурою до «Fusarium of Yellowstone», «фузарій із Єллоустона». Мікроскопічний міцелій відкрив колишній співробтник NASA у геотермальних джерелах Єллоустонського національного парку у 2009 році.

Фі  має високу поживність, містить усі дев’ять амінокислот і клітковину. Компанія Nature’s Fynd рекламує його як майбутнє стійкого виробництва продовольства. Його виробництво швидке і має незначні наслідки для екології.

Фі вирощують у контейнерах розміром із таці у кав’ярні.  За чотири дні гриби виробляють протеїну стільки, як у м’ясі 20-25 курей. Компанія вирощує Фі у приміщенні площею близько 3,3 тис. кв.м. Процес повністю автоматизований, лотки перевертають роботи. Починаючи з 2012 року, Nature’s Fynd зібрала $500 млн інвестицій.

Основною із переваг є те, що Фі можна використовувати у різних стравах, як і соєвий «сир» тофу, більш того, його можна висушити на борошно чи збити у коктейль. Зараз Фі продають мережеві супермаркети по всій Америці. Упаковка із шести котлет коштує близько $5, 250-грамовий стакан крем-сиру із класичним або цибульним смаком  – приблизно стільки ж.

Страви із Фі подають у ресторані Le Bernardin у Нью-Йорку, який має три зірки Мішлен. Журналіст Bloomberg відзначив, що чізкейк і морозиво із Фі таке, як і має бути у відповідному ресторані.

Як повідомляло BitukMedia, канадська компанія Anaergia Inc. та японські підприємці із компанії Toyo Energy Solution. Co побудують найбільшу в Японію екологічну електростанцію для переробки коров’ячих відходів у місті Косаока на південному узбережжі країни.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі