П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Голову російського МЗС Лаврова зацькували на саміті G20 – довелося тікати

Важливо

Міністр зовнішніх справ росії Сергій Лавров залишає саміт голів МЗС країн G20 в Індонезії після того, як з ним відмовилися фотографуватися і вечеряти делегати найбільших країн світу.

Про це повідомляють закордонні медіа.  

7 липня у день відкриття саміту голів МЗС «великої двадцятки» у Балі представники G7 відмовилися брати участь в урочистій вечері на честь початку зустрічі, оскільки там був присутній Лавров. В індонезійському МЗС заявили, що розуміють такий крок.  Колись росія належала до «великої вісімки», але після окупації Криму і початку війни на Донбасі її виключили із цього «елітарного клубу».

8 липня делегати відмовилися робити офіційне «сімейне» фото, оскільки на ньому був би Лавров. Японське видання Kyodo пише, що ініціатором бойкоту став голова Держдепу США Тоні Блінкен.

На відео, опублікованому французьким інформагентством AFP видно, що коли Лавров розпочав офіційну зустріч із головою індонезійського МЗС Ретно Марсуді 8 липня перед журналістами, із зали звучали вигуки «Чому ви почали війну?» та «Коли ви закінчите війну?».

Прессекретарка російського МЗС Марія Захарова заявила, що Лавров «не помітив» відсутності західних делегатів на урочистій вечері, але більше ні урочисту вечерю, ні інші масові урочистості на саміті він відвідувати не буде.

Лавров планував провести кілька двосторонніх переговорів і залишити саміт. Але як стало відомо, він уже збирається у Москву.

«Агресори, окупанти, захватчики – багато чого ми сьогодні почули. Ну і всі закликали нас припинити цю операцію і досягнути мирного врегулювання», – зробив заяву Лавров, її публікує російське пропагандистське видання ТАСС. Але мирні переговори, на думку Лаврова, не відбуваються, тому що цього не хоче Україна.

Саміт голів МЗС «великої двадцятки» мав на меті сформувати порядок денний для зустрічі очільників країн G20 15-16 листопада. Для росії міжнародний порядок денний поки видається очевидним.

Як повідомляло BitukMedia, 6 червня у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відкрилася фотовиставка Russian War Crimes House про воєнні злочини російської армії в Україні. Помічниця генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії Байба Браже на відкритті виставки відзначила, що сміливість українців надихає.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі