Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Новий тренд: японські архітектори роблять офіси відкритими до вулиці

Важливо

В останні роки в Японії виокремився новий тренд офісної архітектури: робочі приміщення стали робити відкритими до вулиці, прибираючи чітку межу між інтер’єром і зовнішнім простором.

Про це повідомили в  ArchDaily.

Найчастіше японські архітектурні бюро проєктують такі «вуличні офіси» для себе ж. Таким чином вони безпосередньо занурюються у міську тканину, з якою працюють.

Офіс Unemori і teco, Токіо

Один із прикладів — проєкт спільного офісу архітектурних фірм Unemori та teco. Вони реконструювали будівлю 1964 року, розташовану в токійському районі Тайто.

Офіс Unemori teco Associates, Токіо. Фото: Yurika Kono

Перший поверх зробили відкритим до вулиці, щоб брати участь у міському житті, зокрема ставати частиною традиційних фестивалів. Це спільний простір із кухнею, яким користуються працівники обох фірм. На вищих поверхах розташовано вже відокремлені приміщення.

Офіс Unemori teco Associates, Токіо. Фото: Yurika Kono

Офіс MARU architecture, Токіо

У тому ж районі Тайто розташовується й офіс MARU architecture. Фасад першого поверху зроблено з напівпрозорих полікарбонатних панелей на дерев’яних рамках, що розсуваються за принципом традиційних сьодзі.

Офіс MARU architecture, Токіо. Фото: Kai Nakamura

Під час реконструкції будівлі архітектори навіть не переробляли стару бетонну підлогу, що має ухил для відведення води. Таким чином приміщення прямо перетікає у вулицю.

Офіс MARU architecture, Токіо. Фото: Kai Nakamura

Офіс YAP, Осака

Архітектор Акіто Ямагуті (YAP) обрав для свого офісу перший поверх невеликої будівлі в Осаці, який раніше використовувався як склад. На другому та третьому поверхах працюють різні дизайнерські фірми, та йому припало до душі приміщення з великим вхідним отвором, через який завозили й вивозили вантажі.

Офіс YAP, Осака. Фото: Kenji Togo

Це дуже жвавий квартал, де їздять автомобілі, велосипеди, проходить безліч пішоходів. Ямагуті хотів, аби простір був пов’язаний з містом і поєднував людей між собою. Коли панелі-сьодзі розсунуто, робочий стіл фактично знаходиться на вулиці.

Офіс YAP, Осака. Фото: Kenji Togo

На додачу, в інтер’єрі архітектор вдався до численних експериментів із матеріалами: створював склепіння за допомогою вигнутих листів фанери, фарбував підлогу вином тощо.

Офіс R/URBAN, Токіо

Архітектори R/URBAN облаштували офіс у будинку між двома контрастними вулицями — широкою жвавою та тихою вузькою — у токійському районі Бункьо. Проєктувальники прибрали перетинку між цими двома входами, зробивши будівлю наскрізною. За потреби простір можна розділити знову за допомогою розсувних панелей.

R/URBAN DESIGN OFFICE, Токіо. Фото: Kenya Chiba

Офіс Yasuhiro Sawa, Кіото

Архітектурне бюро Yasuhiro Sawa реконструювало двоповерховий будинок у Кіото для родини дизайнера. Частину помешкання відвели під офіс дизайнера, зробивши фасад відкритим до вулиці.

Yasuhiro Sawa, Кіото. Фото: Yosuke Ohtake

Джерело

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі