П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Скільки пінгвінів мешкають біля станції «Вернадський»?

Важливо

Поблизу української антарктичної станції «Академік Вернадський», розташованій на острові Галіндез неподалік узбережжя Антарктиди, загалом проживає понад 2,9 тисячі дорослих пінгвінів та їхніх пташенят.

Про це повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

“Днями біологи 26-ї УАЕ нарахували 2 310 дорослих і 599 пташенят. Тобто в українських полярників нині майже 3 тисячі пінгві-сусідів”, — зазначено в повідомленні.

Вчені зауважили, що цього сезону розмноження пінгвінів відбувалося в непростих умовах. Насамперед акваторія була постійно забита кригою, що обмежувало доступ до їжі (ці птахи харчуються крилем).

Свою роль відіграли й рекордні снігопади: хоч пінгвіни й пристосовані до цього, але гнізда все одно замело снігом. До всього, лишилися й традиційні напади хижаків.

“Наразі кількість малюків є меншою, ніж у попередні роки. Однак остаточні підсумки щодо “демографічної ситуації” можна буде зробити наприкінці сезону”, — зазначили полярники.

Основний вид птахів на острові Галіндез — це субантарктичні пінгвіни. Їх також називають «віслючками» за характерний крик, який лунає майже цілодобово, або ж «дженту» (від англійської назви «gentoo»).

Пінгвіни масово повертаються до «Вернадського» навесні на шлюбний сезон. У цей час будують гнізда з камінчиків, залицяються, створюють пари (якщо ще не мають партнера) та відкладають яйця. Приблизно за місяць з’являються пташенята. І яйця, і малюків обоє батьків висиджують по черзі.

Загалом у світі існує 18 видів пінгвінів, і не всі з них живуть у районі Антарктиди. Наприклад, дрібні жовтоокі пінгвіни вподобали прибережну смугу лісу Нової Зеландії, ошатні магелланові зустрічаються на узбережжі Південної Америки, а чорноногі є корінними мешканцями Африки.

Антарктику ж населяють 12 видів пінгвінів. З них у районі станції «Вернадський» живуть три: субантарктичний пінгвін, пінгвін Аделі та антарктичний пінгвін.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі