Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Жінок на військовий облік: кому і коли йти до військкомату?

Важливо

Із 17 грудня несподівано набув чинності наказ Міністерства оборони про те, що жінки мають стати на військовий облік. Несподівано — бо до цього в уряді це нововведення не афішували. Більшість українок дізналися про наказ зі ЗМІ кілька днів тому.

Про це сказав головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний, повідомило «Інтерфакс-Україна».

“Вже завтра не треба бігти до військкомату, не треба займати чергу… ми це робитимемо планово, поступово, і все буде добре”, — заявив головнокомандувач Збройних сил генерал-лейтенант Валерій Залужний.

Норма про військовозобов’язаних жінок була в законі й раніше. Наприклад, на обліку вже давно стоять жінки, які закінчили військову кафедру, медики і ті, хто служив за контрактом. Але зараз Кабмін вирішив значно розширити перелік професій. Тепер до таких спеціальностей належать право, фінанси, хімія, метрологія, фізика, астрономія, готельно-ресторанна справа, залізничний транспорт тощо. До професій додали фотографок, музиканток, рекламниць і художниць. З повним переліком можна ознайомитися тут.

Однак список обіцяють переглянути «в бік зменшення та здорового глузду». «Бо там є професії, які дійсно не знадобляться збройним силам та іншим військовим формуванням», заявив у фейсбуці повідомив депутат, голова комітету з питань нацбезпеки Олександр Завітневич.

У будь-якому разі наказ не означає, що жінкам відразу видадуть рушниці та відправлять на фронт, як це відображено у мемах, що розійшлися інтернетом. Завітневич наголосив: жінок не призиватимуть на строкову службу. Військовозобов’язаними вони стають лише у воєнний час.

Нагадаємо, що за весь час нинішньої війни воєнний стан в Україні запроваджували у кінці 2018 року — на 30 днів у десяти областях.

Як зазначила Юридична сотня, відповідно до чинної статті 15 закону «Про військовий обов’язок і військову службу» на строкову військову службу призиваються чоловіки, а призов інших військовозобов’язаних здійснюється у випадку загальної мобілізації.

Крім того, жінки старші 60 років та непридатні до виконання обов’язків за станом здоров’я не підлягатимуть взяттю на облік.

У Міноборони заявили, що в жінок визначених спеціальностей мають стати на військовий облік до кінця 2022 року.

Спершу жінці слід дізнатися у військкомат, чи справді вона має ставати на облік. Якщо так, то жінку направлять на військово-лікарську комісію за місцем проживання.

До військкомату слід подати копію та оригінал паспорту, ідентифікаційного коду, фото, диплом про освіту, а також свідоцтво про одруження та народження дітей.

Починаючи з 2023 року, жінок, які не стануть на облік, можуть оштрафувати на 850 гривень.

Крім того, роботодавці, перш ніж брати жінку на роботу, муситимуть перевіряти документи про взяття на військовий облік. Інакше підприємству загрожує штраф від 5500 гривень.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі