Вівторок, 23 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні нагородили переможців премії «Високі стандарти журналістики-2021»

Важливо

У Києві оголосили переможців Національної премії «Високі стандарти журналістики-2021».

Про це повідомила пресслужба премії.

Професійну відзнаку отримали: Сергій Сидоренко («Європейська правда») у категорії «За сталий, якісний медійний проєкт/продукт», Дарія Гірна («Суспільне Новини») у категорії «За швидкий та якісний розвиток у професії», видання Ukraїner у категорії «За якісний регіональний/нішевий медійний проєкт».

У спецпроєкті «За найкраще журналістське розслідування зловживань та корупції на ринку електричної енергії» переможцем став Сергій Головньов, Telegram-канал «Монополіст».

«Справжніх журналістів у наш час вирізняють стандарти: професійні (відповідна освіта, підготовка та знання), дотримання етичних та моральних норм. Саме таких журналістів наші експерти обирають з року в рік», — зазначив на урочистій церемонії засновник Премії Віталій Ломакович, додавши, що не слід плутати блогерів у соцмережах, які висловлюються на різні теми, з журналістами.

Почесним спікером заходу став письменник Сергій Жадан, який відмітив, що старі канали передавання інформації втратили свою ексклюзивність.

«Інформація змінила свої звички та канали. Старші люди не встигають заскочити в «останній вагон» змін. Ми жили в одному столітті, одному світі, а зараз живемо в іншому. Тому потрібно до нього адаптуватися і використовувати зміни на свою користь», — наголосив Жадан.

Він також зауважив, що інтернет дає свободу спілкування, самовираження, отримання інформації. Інше питання, мовляв, — наскільки ми готові нею скористатися, використовувати потенціал від отриманої свободи.

Представники Ukraїner — головний режисер Микола Носок та головна продюсерка Каріна Пілюгіна — у промові розповіли, що їхній проєкт творять шість сотень волонтерів.

«Ми творимо Ukraїner, щоб руйнувати кордони, які є між нами, руйнувати стереотипи й об’єднувати людей», — зазначили вони.

Дарія Гірна присвятила свою перемогу всім українським дисидентам, творцям і поширювачам самвидаву в 1960-80-х роках. Каже, що для неї відлік незалежної української журналістики стартує не з 1991-го, а «на десятки років раніше».

Сергій Сидоренко подякував за відзнаку і наголосив: «Кажуть, що для журналіста важливо, щоб його оцінював читач. Але не менш важливо, щоб його оцінювали у професійних відзнаках. Тоді ти розумієш, що працюєш недарма. Радий, що наша робота у «Європейській правді», знаходить позитивну оцінку колег».

Переможців нагородили грошовими сертифікатами та статуетками. Усі представники короткого списку отримали подарунки — книги переможців Премії минулих років Остапа Яриша та Павла Казаріна.

Хто визначав переможців?

До експертної групи премії «Високі стандарти журналістики — 2021» увійшли: журналістка, телеведуча «Суспільного» Мирослава Барчук; головний редактор ділового новинного порталу Liga.net Борис Давиденко; шеф-редакторка інтернет-видання «Детектор медіа» Наталія Лігачова; журналіст, колумніст, телеведучий Павло Казарін.

Поруч із ними також медіаексперт, медіадослідник «Львівського медіафоруму» Ігор Балинський; головний редактор та співзасновник інтернет-видання TEXTY.org.ua Роман Кульчинський; авторка медіамоніторингів інтернет-видання «Детектор медіа», медіаекспертка «Львівського медіафоруму» Зоя Красовська; головний редактор журналу «Локальна історія» Віталій Ляска; медіаексперт, виконавчий директор «Львівського медіафоруму» Юрій Опока.

Фіналістів Спецпроєкту обирає експертна група, до якої входять: радник юридичної компанії LCF, керівник практики енергетики, Energy Law LL.M Іван Бондарчук, ексміністр енергетики та захисту довкілля України, член наглядової ради Офіс Ефективного Регулювання (BRDO) Олексій Оржель, член правління громадської організації «Національна асоціація антикорупційного комплаєнсу» Олег Поліщук, директор Незалежного неурядового інституту Growford Institute, консультант з GR та PR, політолог, експерт з питань законотворчої роботи та економічних питань Віктор Прошкін.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі