П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Оперативно спрацьовано: Україна надала аварійну допомогу енергосистемі Польщі

Важливо

«Укренерго» 6 грудня надало аварійну допомогу Польщі за допомогою Добротвірської ТЕС компанії «ДТЕК».

Про це повідомили на сайті “Укренерго”.

Допомогу надавали з 09:00 до 16:00 за київський часом з об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України. Її запросив польський оператор системи передачі Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE).

Загальний обсяг аварійної допомоги становить 945 МВт-год.

В «Укренерго» наголосили, що аварійну допомогу як крайній захід у балансуванні енергосистеми активують усі країни, з якими синхронізована енергосистема України, зокрема держави ЄС, що є членами ENTSO-E.

«Застосування такого механізму в разі порушення режиму роботи енергосистеми відповідає європейській практиці синхронної роботи в енергооб’єднанні (де кожен з учасників зобов’язаний мати підписані угоди про аварійну допомогу з усіма сусідніми операторами системи передачі)», — йдеться у повідомленні.

Відповідний договір «Укренерго» підписало з PSE у серпні 2019 року.

“Зазначимо, що аварійна допомога не є комерційним імпортом. Комерційним імпортом займаються винятково учасники ринку (трейдери, постачальники й т.д.), які законтрактували відповідний обсяг з іноземними контрагентами”, — додали в компанії.

Раніше, у січні-жовтні 2021 року в межах аварійної допомоги Україна поставила до Польщі загалом 8,5 млн кВт-год електроенергії, до Білорусі — 0,4 млн кВт-год.

Водночас у межах аварійної допомоги (коли електроенергії критично бракує), «Укренерго» може запросити таку допомогу в сусідів. Аварійні поставки за цей період зі Словаччини до України становили 2,8 млн кВт-год електроенергії, з Білорусі — 9,7 млн кВт-год.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі