П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

BitukMedia святкує 2 роки: кілька особливостей видання

Важливо

Кожного Дня народження заведено підбивати підсумки року, що минув. Кожен з нас, хоч подумки, прописує плюси і мінуси, щастя і негаразди. Та намагається зробити висновки. BitukMedia – не виключення. І його засновниця та головна натхненниця Інна Битюк підбиває підсумки другого року існування видання.

Інна Битюк

Як відповідати вічно невдоволеним людям, в чому головна фішка BitukMedia, та який рецепт позитиву – переходьте на світлу сторону і дізнаєтеся!

За статистикою, лише одна новина з десяти – позитивна

Коли я зрозуміла, що моя мрія от-от може здійснитися, то було і радісно, і моторошно водночас. Одна справа, коли це лише мрія в голові, а інша – коли ти вже маєш всі інструменти для того, щоб її реалізувати. Я довго думала, яким має бути моє власне медіа. У відсотковому співвідношенні, лише одна новина з десяти в ЗМІ може мати ознаки позитивної інформації. І люди навколо говорять: «як страшно жити». Так народилася ідея, – медіа про позитив. Це те, чого не робить решта ЗМІ.

Юна, але досвідчена команда

Я точно знала, що один в полі не воїн і найголовнішим для мене було – зібрати команду. Я хотіла, щоб вона відрізнялася від команд інших медіа, щоб це були досвідченні і юні люди. У нас в команді є і випускники університетів, які щойно завершили своє навчання, і люди, які вже мають певний досвід, але молоді душею.

Стрімкий розвиток

Я, звичайно, не думала, що ми так стрімко почнемо розвиватися. Вже на другому-третьому місяці нашого існування від колег з інших видань чули, що у нас непогані показники по кількості відвідувань, по охопленню. І якщо порівняти з розвитком вже відомих ЗМІ, у нас це відбувається досить стрімко та стабільно протягом вже другого року життя видання.

Інтелектуальний читач, який не вживає фаст-фуд медіа

Для нас ключовим є не погоня за кількістю, а погоня за якістю. Наш читач – інтелектуально вихований, який розуміє певні смисли, може критично дивитися на ситуації. Ми не даємо йому фаст-фуд, а даємо їжу для роздумів. Для мене дуже важливо, щоб ми могли і народжувати тексти, і шукати тих людей, які є гордістю країни, показувати їх країні і світу. Щоб кожен розумів, що попри недоліки у різних сферах розвитку нашої країни, поряд із нами живуть люди, якими ми маємо пишатися, які прославляють країну.

Про людей, які не втрачають надії

Мені дуже подобається наша рубрика «Ти важливий». Це проєкт, про який ми довго думали: як його назвати, хто має бути цими героями. BitukMedia розповідає про тих людей, хто не сидить, склавши руки. Це розповіді про людей, які за жодних обставин не втрачають надії, чиї кампанії змінюють Україну і світ. Мені дуже подобається вислів: «Інколи можна зробити трішечки більше, ніж нічого». Ми чіпляємося за людей, які не чекають, коли хтось прийде і щось змінить, а починають зміни із себе.

Україна – це не лише Кличко і Шевченко

До речі, на другому місці по кількості читачів BitukMedia США. Таким чином, через наше видання люди з інших країн черпають інформацію про Україну. Можливо, це українська діаспора, але тим не менш, ці люди живуть в іншій країні і їх цікавить наша. Тому, важливо змінювати стандартне знання іноземців про Україну – Шевченко, Кличко, – показувати, що ми маємо безліч приводів для гордості.

«Стільки проблем навколо, а ви тут зі своїм позитивом…»

Дійсно, у світі є багато чого поганого. Але, для того, щоб висвітлювати весь кошмар, який відбувається довкола, існує сотня інших українських медіа. Про цей негатив стовідсотково є кому написати і він ніколи не залишиться повз увагу. Ми не робимо вигляд, що цих новин немає, не публікуючи їх на сайті. Але намагаємося подивитися на кожну ситуацію з різних боків. 

Наприклад, ми не пишемо про саму війну, яка триває в країні, проте, пишемо про героїв цієї війни. Ми цінуємо те, що вони роблять на фронті та після нього, і показуємо, що це не дарма.

Той самий коронавірус – негатив, який вплинув на весь світ, але у той самий час є люди, які розпочали нові стартами. І ми про них розповідаємо.

Разом з тим, я дійсно чула запит на позитивну інформацію. Ми розучилися бути щасливими, а BitukMedia є тією платформою, яка допомагає і вчить мислити позитивно.

17 червня 2021 року сайт BitukMedia зазнав хакерської атаки, після чого увесь сайт разом із унікальним матеріалом, створеним протягом півтора року життя видання було видалено… 

Це було неочікувано, адже як правило, це прерогатива для медіа, які кваліфікуються принаймні на суспільно-політичній тематиці. 

Були двоякі відчуття: з одного боку, це дуже неприємно, адже ми втратили архів, який створювали більше року – усе це були унікальні матеріали, які несли в собі виключно позитивну історію. Та з іншого боку, коли минув “час жалю”, з’явилося відчуття того, що насправді, якщо люди це зробили – це означає, що ми були попереду. 

Ми хоч і маленька команда, молода, але – дуже горда. Ця історія стала підтвердженням того, що нас не зупинити: ми витремо сльози і як птах фенікс воскреснемо ще сильнішими.

До того ж попри те, що сайт було знищено, ми не втратили свого читача, наша аудиторія із терпінням поставилася та постійно підтримувала нас у соцмережах. Ми зрозуміли, що за нами ціла армія читачів, тому, я дуже вдячна тим, хто був разом із нами, я дуже вдячна й тим, хто долучається до нас сьогодні.

Рецепт позитиву

Мій рецепт позитиву – попри все, вірити в краще, вірити в себе, вірити у свою справу і вірити у свою країну!

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі