П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Данина пам’яті генію: на честь Бориса Патона встановили монумент

Важливо

На Байковому кладовищі у Києві відкрили надгробну монументально-мистецьку пам’ятку академіку, видатному вченому, державному та громадському діячеві, багаторічному президенту Національної академії наук України, директору Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України, першому Герою України – Борису Патону. Встановлення та урочисте відкриття монументу відбулося за підтримки групи компаній Industrial Innovation Group, зокрема, інноваційної компанії  «Поллі-сервіс» спільно із «Благодійним фондом імені Бориса Патона» – повідомляє BitukMedia.

«Борис Євгенович Патон назавжди залишиться світилом сучасної світової науки. Автор понад 1000 наукових публікацій та понад 400 винаходів – його заслуги у технологічному розвитку важко переоцінити. Борис Патон не просто стояв у витоків створення підприємств групи компаній Industrial Innovation Group, він боровся за те, щоб вони продовжували свою роботу в Україні», –  зазначила голова ради директорів компанії «Поллі-Сервіс» Наталія Кочубей.

Монумент створений із дотриманням загального дизайну сімейного поховання родини Патонів. Пам’ятник складається з бронзового бюста Бориса Патона, надгробної плити та стели під бюст з художнім написом та оздобленням. Автор композиції Заслужений художник України, скульптор Андріан Балог.

Під час відкриття пам’ятника навколо Байкового кладовища тричі пролетів літак АН-26 виробництва українського підприємства «Антонов», похитуючи крилами та віддаючи данину пам’яті одному з найвідоміших українських вчених.

Своє останнє інтерв’ю на 102 році життя видатний вчений Борис Патон дав засновниці агенції позитивних новин BitukMedia Інні Битюк. Матеріал вийшов у журналі Industrial Innovation Group.

Борис Патон — український науковець у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук. Патон є першим науковцем нагородженим відзнакою «Герой України». Працював у сфері зварювальної науки і техніки.

відкриті джерела

Борис Патон розробив перший у світі прилад для обробки металу в умовах космосу за допомогою пучка променів. Цей винахід здатний різати, зварювати, паяти і наносити металеве покриття. Учені в Києві створили апарат «Вулкан», на якому в 1969 році вперше у світі випробували технології зварювання на космічному кораблі «Союз 6».

Також у столиці на території КПІ ім. Ігоря Сікорського встановили меморіальну дошку на будинку, де народився і проживав дослідник.

КПІ

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі