Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Картка киянина: як працює та чому її варто мати всім?

Важливо

Після повідомлення про більш як дворазове підвищення вартості проїзду в громадському транспорті чимало жителів Києва зацікавилися Карткою киянина. Річ у тому, що з цією карткою, як заявили у КМДА, разовий квиток коштуватиме 12 гривень замість 20 гривень.

Досі більшість містян вважала, що Картка киянина — лише для пільговиків. Насправді оформити її можуть усі зареєстровані у столиці, а також ті, хто офіційно працює у Києві або тут навчається, і, крім того — внутрішньо переміщені особи.

Для пільговиків проїзд залишиться безоплатним, як і оформлення Картки киянина. Ті ж, хто пільг не має, платять за картку 120 гривень на рік. Перша оплата відбувається через рік після користування.

Картку киянина можна зробити в Ощадбанку. При собі потрібно мати паспорт (або документ, що його замінює) та ідентифікаційний номер. Пільговикам також варто взяти з собою документ, що підтверджує пільговий статус, і довідку про працевлаштування в організації, зареєстрованій у Києві.

«Картка киянина має унікальне поєднання функцій. Нею можна користуватися і як транспортною картою, і як пільговою. Вона також, звісно, є і банківською карткою», — пояснили «Хмарочосу» у міському сервісі «Київ Цифровий».

Тому Картку киянина можна валідувати не лише у метро, але й у наземному транспорті, в той час, як звичайні банківські картки — лише у метро.

«Зовсім скоро валідатори зможуть приймати до оплати і звичайні банківські картки. Насправді затримка цієї функції пов’язана саме з Карткою киянина. Адже потрібно, щоб валідатори правильно розпізнавали картку, яка є і банківською, і пільговою, і транспортною водночас», — зазначають у «Києві Цифровому».

Придбати поїздки на Картку киянина можна на сайті ГІОЦ, у касах метро, на сайті та в терміналах. А от у мобільному застосунку «Київ Цифровий» цього зробити не вдасться.

Згідно з таблицею нових тарифів, які мають набути чинності з початку 2022 року, найекономнішим способом оплати проїзду виявилися разові квитки, придбані на Картку киянина (12 гривень). Це навіть вигідніше за знижки на придбання 50 квитків на звичайну транспортну картку (по 15 гривень).

При цьому КМДА ніяк не покращила ситуацію з проїзними — вони стали ще менш доцільними. Так, безлімітний абонемент на місяць коштуватиме майже 3000 гривень. Це дорожче, ніж у більшості європейських столиць.

Джерело

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі